Preminula još dvojica ukrajinskih gardista

Broj žrtava u sukobima ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) dospeo je na tri, pošto su još dvojica pripadnika Nacionalne garde preminula.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 01.09.2015.

11:16

Default images
Foto: Tanjug

Oko 140 ljudi, većinom policajaca, smešteno je u bolnicu, saopštila je policija.

Desetoro povređenih nalazi se u teškom stanju.

Jedan pripadnik Nacionalne garde poginuo je juče, a jedan je preminuo rano jutros, od povreda zadobijenih u eksploziji granate, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, dok je Nacionalna garda oko podneva prijavila smrt i trećeg svog pripadnika, koji je od juče bio u komi.

Među povređenima je zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vasilij Paskal, novinari ukrajinskih televizija "5 Kanal" i 1+1, kao i jedan francuski dopisnik, preneo je TASS.

Oko 30 osoba je privedeno, a policija je saopštila da je 18 zadržano u pritvoru.

Više od 3.000 ljudi koji se protive amandmanima na ukrajinski ustav se okupilo juče ispred Vrhovne rade u vreme dok su poslanici razmatrali amandmane koji imaju za cilj decentralizaciju vlasti u Ukrajini.

Sukobi između pripadnika policije i učesnika mitinga su izbili pošto su poslanici Rade usvojili u "prvom čitanju" unošenje amandmana na Ustav.

Prema izveštajima medija, demonstranti - među kojima su bili najaktivnije pristalice partije Sloboda, na policiju su bacali dimne bombe, eksplozivnu napravu i kamenje, dok su policajci odgovorili gađajući ih suzavcem.

Protivnici amandmana, kojima se predviđa poseban zakon za uređivanje specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje, smatraju da će poslanici Rade "legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast".

Avakov je za nasilje na jučerašnjim protestima optužio partiju Sloboda i njenog lidera Olega Tjagniboka.

Ukrajinsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv više lica za ubistvo i pokušaj ubistva pripadnika policije tokom obavljanja dužnosti, pretnju nasiljem i čin nasilja protiv policajaca, grupnog kršenja javnog reda i masovne proteste, saopštila je sinoć kancelarija tužilaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: