Dom za stare u Mirijevu nije ispunio sve uslove

Dve osobe su teže, a četiri lakše povređene u požaru u domu za smeštaj starih lica u beogradskom naselju Mirijevo.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

21:08

Default images

Iz ministarstva za rad i socijalnu politiku uputili su vanrednu inspekciju u ovoj objekat koji nije imao odgovarajuću protivpožarnu zaštitu.

Vatra je izbila u čajnoj kuhinji na trećem spratu i zahvatila deo krova. Sumnja se da je uzrok jedan od električnih aparata.

Vatrogasci su vrlo brzo ugasili vatru i evakuisali tri nepokretne osobe. Niko iz samog doma nije želeo pred kamere, a u Sektoru za vanredne situacije navode da u domu nisu ispunili sve uslove protivpožarne zaštite.

“Nisu imali adekvatne dozvole, odnosno nismo im overili projektnu dokumentaciju po pitanju zaštite od požara. Samim tim objekat je bio protivpožarno nebezbedan”, navodi Rade Milošević iz Sektora za vanredne situacije.

Kako navodi, ako govorimo o objektima socijalne zaštite u koji spada i pomenuti objekat, zbog starijih lica koja se nalaze u njemu, objekat spada u drugu kategoriju zaštite od požara.

“Samim tim mere zaštite od požara moraju da budu na višem nivou”, dodaje Milošević.

Zbog ovog propusta izvesno je da vlasniku doma sleduje prekršajna prijava, a ministarstvo za socijalnu politiku već je uputilo vanrednu inspekciju.

Ovaj požar je opet otvorio pitanje inspekcijskog nadzora. Pojačana je kontrola ovih objekata, pa je samo prošle godine urađeno više stotina provera, nakon čega su zatvorena 22 ilegalna doma za stara lica.

“Nisam zadovoljan brojem inspektora, potrebno nam je više ljudi, ali sam zadovoljan inspekcijom samom po sebi, jer nikada u istoriji nije bio ovako veliki broj redovnih i vanrednih kontrola u odnosu na godine pre nas povećali smo za nekoliko stotina puta... Mi smo možda prvo ministarstvo koje je zabranilo ovako velikog broj ilegalnih staračkih domova i ušli smo u postupak ponovnog obnavljanja licenci”, naveo je mministar za rad Aleksandar Vulin.

U Srbiji ima preko 175 domova za stare, a donedavno se u Ministarstvu samo sedam inspektora bavilo tim problemom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: