Uhapšen opozicionar koji je presekao ogradu

Mađarska policija uhapsila je funkcionera Demokratske koalicije Đerđa Kakuka pošto je prerezao bodljikavu žicu nedavno postavljenu na mađarsko-srpskoj granici.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.09.2015.

17:06

Default images

Žičanu ogradu su demonstrativno prerezali mađarski opozicionar i srpska novinarka u blizini mesta Roska u južnoj Mađarskoj, gde je pre sečenja žice, Kakuk održao zajedničku konferenciju za novinare sa Milicom Mančić Stojković.

Prema njegovim rečima, ograda nije imala praktično obrazloženje, jer nije mogla da smanji broj izbeglica koji dolaze u Mađarsku.

Istovremeno, to ide protiv osnovnih principa Evropske unije i borbe protiv švercera ljudima, "kojima ograda služi kao izgovor da izbeglicama skuplje naplaćuju ubacivanje u zonu šengena", naveo je Kakuk.

Mađarska policija je saopštila da je sečenjem žičane ograde, Kakuk počinio krivično delo protiv državne imovine. Mađarski političar je priznao krivicu.

Akciju su organizovali novinarka i književni prevodilac iz Beograda Mančić Stojkovićeva i novinar i političar iz Budimpešte, Đerđ Kakuk, autor projekta "Balkanski put".

Mančić Stojkovićeva je rekla Tanjugu da ta ograda mora da se sruši, jer je ona bezbednosno potpuno beskorisna tako da u obe države danas ima više izbeglica nego juče.

"Ograda ne zaustavlja nikoga, ali je snažan simbol podela i straha", rekla je ona dodavši da je vreme Berlinskog zida i "hladnoratovskih ograda" iza nas.

Prema njenim rečima, nedopustivo je da se u 21. veku podižu zidovi između naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: