Pastor: Izbore raspisujem 22. aprila, osim ako...

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kaže da je najraniji rok za održavanje pokrajinskih izbora 22. april, a najkasniji 22. maj.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

07:20

Default images
Foto: Tanjug

''U ovom trenutku ne postoje uslovi zbog kojih bi raspisao pokrajinske izbore pre 22. marta'', rekao je Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara za list ''Danas''.

On napominje da je, u tom smislu, izjava Bojana Pajtića, predsednika Demokratske stranke i premijera Vojvodine da se izbori u Vojvodini ne mogu održati pre 22. aprila - istinita.

Pastor, međutim, napominje da ta izjava nije potpuna, jer ne uključuje okolnosti koje mogu dovesti do toga da izbori, ipak budu i ranije raspisani.

"Postoji mogućnost da jedna trećina poslanika vojvođanskog parlamenta inicira raspuštanje skupštine, pa da se o tome pozitivno izjasni apsolutna većina, što bi svakako bio razlog za raspisivanje izbora. Oduvek sam postupao u skladu sa pravilima i zakonima i ne vidim razlog zbog kojeg bi odustao od toga u bilo kom trenutku", navodi Pastor.

Upitan da li to znači da u aktuelnim okolnostima, ne postoji mogućnost da raspiše pokrajinske izbore, Ištvan Pastor je odgovorio: "I da hoću, ne mogu".

Pastor ističe da niko na njega nije vršio pritisak, niti to sada čini, da raspiše izbore mimo zakona i pravila.

Komentarišući najavu mogućih vanrednih republičkih izbora, Ištvan Pastor za Danas kaže da ustavnih razloga za donošenje takve odluke nema.

"Međutim, mogu da zamislim političke razloge, iako zakonskih obaveza nema", zaključuje Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: