Haos na Horgošu: Suzavci, kamenice, povređena deca

Izbeglice sa Bliskog istoka probile su oko 15 sati ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2. Policija koristi vodene topove i suzavac. Izbeglice zapalile gume.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2015.

15:16

Default images
Foto: Tanjug

Na prelazu je napeto, mađarska policija zauzela je pozicije, dovezeni su vodeni topovi, dok prostor nadleću helikopteri.

Bačen je i suzavac, a izbeglice su počele da beže. Čuje se vrisak i plač dece i žena, izveštava reporter B92. Tokom uključenja u Vesti B92 bačen je još jedan suzavac. Izbeglice prekrivenih lica dale su se u beg.

Izbeglice su pred graničnim prelazom zapalile hrpu guma. Oni su kamenicama preko ograde gađali mađarske policajce, koji su zatim takođe bacali kamenice na izbeglice.

Među više stotina izbeglica ima dosta žena i dece. Sklanjajući se od suzavca i vodenih topova izbeglice padaju i onesvešćuju se.

Suzavcem je pogođeno i vozilo Hitne pomoći koje je došlo na poziv srpske policije kako bi lekari zbrinuli izbeglice.

Svetski mediji prenose izjavu savetnika mađarskog premijera koji kaže da je u sukobima povređeno 20 policajaca, kao i dvoje dece koja su "bačena preko zatvorene ograde".

Osim toga, "Gardijan" piše da je jedna trudnica u čitavom tom haosu počela da se porađa.

Tri ekipe Hitne pomoći iz Kanjiže ukazale su pomoć izbeglicama, nakon što je mađarska policija bacila suzavac i upotrebila vodene topove na graničnom prelazu Horgoš 2.

Prema rečima lekara Hitne pomoći, pomoć je dobilo oko stotinak izbeglica koji su se uglavnom žalili na posledice suzavca, dok je dvoje dobilo kiseonik.

Svim izbeglicama pomoć je ukazana na licu mesta i niko od njih nije prevezen na bolničko lečenje.

Izbeglice koje su dan i noć provele na "ničijoj zemlji" na graničnom prelazu Horgoš nenadano su pohrlile prema obližnjem prelazu Horgoš 2, a onda je jedna grupa probila glavnu ogradu i tu se zadržala zbog velikog broja pripadnika mađarske policije s druge strane.

Nakon višesatnih tenzija na graničnom prelazu Horgoš 2 došlo je do proboja dela izbeglica na mađarsku teritoriju, ali je policija reagovala najintenzivnijim suzavcem do sada, nakon čega su se oni razbežali i ponovo povukli na teritoriju Srbije, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Mađarska policija se u jednom trenutku povukla pedesetak metara od graničnog prelaza unutar mađarske teritorije, što su izbeglice iskoristile i u jednom njih nekoliko stotina prešlo je na mađarsku teritoriju, ali je policija intervenisala.
Foto: Tanjug
Mađarska poicija je otvoreno zapretila da će primeniti silu ukoliko izbeglice pokušaju da uđu na mađarsku teritoriju. Izbeglice protestuju zahtevajući da Mađari otvore granični prelaz.

Rojters je preneo da je neimenovani portparol mađarske vlade izjavio da "ljudi sa metalnim cevima i motkama sa srpske strane granice pokušavaju da uđu na teritoriju Mađarske".

Prema njegovim rečima, jedna agresivna grupa izbeglica pokušava da uđe u Mađarsku.

Mađarska je zatvorila svoje granice u ponedeljak u ponoć nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog ko pokuša ilegalno da je pređe.

Iako je tokom noći ruta kretanja izbeglica umesto ka Beogradu i Subotici preusmerena na Šid, ka Hrvatskoj, oko hiljadu njih, koji su na Horgoš stigli ranije, ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Sanja Ignjatoviæ Eker B92
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: