Za "Decedru" po 15 meseci i dve godine zabrane

Svi lekari privatne klinike "Decedra" proglašeni su krivima za nesavesno lečenje Jelice Radović (19), koja je preminula nakon operacije čukljeva 2006.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2015.

10:15

Default images
Otac Jelice Radoviæ, Veselin Radovic (L), majka Dijana Radoviæ (2L) i prvooptuženi dr Slavko Tomiæ (D) (Foto: Tanjug)

Hirurg Slavko Tomić, anesteziolozi Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić osuđeni su na godinu i tri meseca zatvora. Njima je izrečena i zabrana obavljanja lekarske delatnosti u trajanju od dve godine.

Zamenica direktora klinike Svetlana Sremčević osuđena je na uslovnu zatvorsku kaznu od godinu dana, sa rokom provere od četiri godine.

Na novu presudu stranke imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu. Ukoliko do toga dođe, taj sud bi bio poslednja instanca i doneo bi konačnu odluku.

Presuda koju je izrekao Prvi osnovni sud u Beogradu je druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom su lekari bili osuđeni na kazne zatvora ukinuo Apelacioni sud.

Apelacioni sud je tada naložio da se suđenje ponovi tako da se utvrdi - da li je smrt Radovićeve nastupila usled sepse i da li su okrivljeni lekari u konkretnom slučaju mogli da je dijagnostifikuju.

Na novu presudu stranke imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Tužilaštvo je u završnoj reči u četvrtak ponovo predložilo sudu da lekare osudi na zatvorske kazne, odbrana je tražila da se povono otvori glavni pretres i naloži formiranje nove komisije veštaka kako bi se utvrdili uzroci smrti, tvrdeći da nema krivice na strani optuženih za smrt devojke.

Advokat: Prvi put efektivna kazna zatvora za lekare

Presuda povodom smrti Jelice Radović (19) je prva odluka u istoriji pravosuđa kojom su lekari osuđeni na zatvorske kazne zbog propusta u radu, izjavio je danas advokat porodice Marko Kastratović.

"Efektivna kazna je revolucija", kaže Kastratović navodeći da medicina i zdavstveni sistem mogu da budu izmenjeni jedino na način što će neko od lekara otići u zatvor.

Kastratović je novinarima posle izricanja presude rekao da su ranije uvek lekarske greške i njihova solidarnost kažnjavani po principu uslovnih i blažih osuda, jer su se "čuvali među sobom".

Kako je naveo, tada će i svi ostali lekari mnogo vise razmišljati kako postupaju prema budućim pacijentima, jer ih može sačekati slična sudbina - da lekar, školovan čovek, intelektualac, profesor završi u zatvoru zbog toga što nije vodio računa i što se prepustio bahatosti koju je društvo dozvolilo nagradama i podmićivanjima.

Kastratović je rekao da je suštinsko pitanje to što je društvo dozvolilo da generacijama bahatost lekara, kod kojih svi pre ili kasnije moraju da odu, dođe do te mere da oni izgube poštovanje prema pacijentu i da prave greske koje, na nesreću, zbog banalnosti koštaju mlade ljude života.

Prema njegovim rečima, Apealcioni sud može u slučaju žalbe na presudu jedino sam da donese odluku, ali ne i da po drugi put vrati suđenje na početak pred redovni sud, jer je jednom već to uradio.

Diana Radović, majka Jelice Radović, rekla je novinarima da je za njih kao porodicu svakako značajno da je presuda osuđujuća.

"Takođe, jako je značajno da je kazna efektivna što i jeste bio smisao ove dugogodišnje i mukotrpne borbe. Sada je u principu sve na sudijama Apelacionog suda koji nikako ne smeju da dozvole da podlegnu raznim uticajima korupcije, rođačkim i političkim vezama", rekla je ona.

Otac Jeličin, Veselin Radović rekao je novinarima da se nada da će ovoga puta postupak pred Apelacionim sudom "biti korektan u odnosu na prošli put".

Prvi osnovni sud u Beogradu ponovo je danas osudio na po 15 meseci zatvora troje lekara privatne beogradske klinike "Decedra" zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19) preminule od sepse nakon operacije čukljeva na toj klinici 2006. godine, a v.d. direktora klinike na uslovnu kaznu.

Ortoped: Žaliću se na presudu, sud veštaka politički obojen

Foto: Tanjug
Hirurg ortoped Slavko Tomić najavio je danas da će se žaliti na presudu kojom je osuđen na 15 meseci zatvora povodom smrti Jelice Radović (19) posle operacije čukljeva na klinici "Decedra", osporavajući mišljenje sudskih veštaka za koje tvrdi da su politički obojeni.

Tomić je novinarima posle izricanja presude rekao da je sigurno da u tom slučaju sepsa nije uzrok smrti i dodao da je proces počeo tako što je podnosilac krivične prijave pre završetka obdukcije decidino rekao da je uzrok smrti sepsa i posle devet godina niko u Srbiji ne sme da kaže da nije.

"Koga se boje, eskulapa iz Paraćina? Uzrok smrti je anesteziološki, ne može od hururške spese neko da oboli za 15 minuta posle čiste ortopedske operacije", kaže Tomić i ukazuje da se radi o bivšem ministru zdravlja "koji je tu tragediju i nesreću iskoristio za neke dnevno političke poteze ili da prikrije neke svoje radnje".

Tomić je rekao da je tokom celog sudskog procesa želeo da se dođe do istine zbog čega je umrla Jelica Radović, a ne ko će biti oslobođen ili osuđen.

"Za devet godina u zemlji Srbiji ne može da se utvrdi od čega je neko umro nego se to prepušta medicinskim laicima pa zvali se oni tužioci ili sudije", kaže Tomić.

Tomić kaže da će pokušati pravnim sredstvima da se kao lekar suprotstavi bahatosti suda i sudskih veštaka, navodeći da je oštećen, da je profesor na Medicinskom fakultetu i da je imao više od 10.000 operacija.

"Bio sam ponosan na svoj rad, sve je to palo preko noći za jedan minut zbog eskulapa iz Paraćina", naveo je Tomić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: