Zeman: Francuzi i Britanci ksenofobičniji od Čeha

Češki narod nije ksenofobičan, poručio je predsednik Češke Miloš Zeman ocenivši da su i Francuzi i Britanci ksenofobičniji od Čeha.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2015.

23:29

Default images
Foto: Beta, AP

"Imam za to dva argumenta. Kod nas bez problema i sukoba živi oko pola miliona stranaca i svi su uspeli da se prilagode", istakao je Zeman.

"Drugi razlog je što bi, kad bi češki narod bio ksenofobičan, u političkim strukturama postojale značajnije stranke s ksenofobičnim programom kao što je Jobik u Mađarskoj ili Narodni front u Francuskoj. Nikakva takva politička snaga kod nas ne postoji", dodao je on.

Prema Zemanovim rečima, opasnost od ksenofobije više vreba u Francuskoj i Velikoj Britaniji, dok je Švedska dugo bila tolerantna prema izbeglicama iako je, upozorio je češki predsednik, tu toleranciju u poslednje vreme umanjila.

Zeman je na konferenciji za novinare ocenio da je opasnije od ksenofobije to što svako ko se plaši priliva migranata, može biti obeležen kao ksenofobičan, kao rasista, pa i fašista, preneli su češki mediji.

Češki predsednik je juče za radio "Frekvence 1" rekao da prijem izbeglica s Bliskog istoka i severne Afrike na teritoriju Češke Republike nosi sa sobom tri velika rizika - širenje zaraznih bolesti, terorizam Islamske države i stvaranje novih geta.

On je upozorio da bi s izbeglicama u Češku mogle da uđu "ćelije" Islamske države, njihovi "agenti spavači", koji bi kasnije mogli da se aktiviraju i izvrše napade kakvi su bili oni u Parizu, Londonu ili Madridu.

Kako navodi, većina izbeglica spada u "ekonomske migrante", a ne one koji zaista beže od rata, ocenivši da oni u Češkoj ne žele da rade, ali da u zemlju mogu da unesu zarazne bolesti i izazovu stvaranje geta.

"Oni zbog kulturnih razlika neće moći da se prilagode", dodao je Zeman.

Zeman je izbeglice podelio u tri kategorije - jednu čini oko 15.000 njih koje je češka vlada pristala da prihvati u naredne dve godine, dok ostali u toj zemlji borave nelegalno i trebalo bi ih, kako smatra, ukoliko prekrše češke zakone vratiti, umesto što se za njih grade prihvatni centri.

On misli i da će izbeglice koje prelaze preko češke teritorije, kad Nemačka prestane da ih prihvata, ostati u Češkoj, koja bi u tom slučaju morala sama da brani svoje granice, angažujući uz policiju i vojsku, ako se pokaže da zaštita evropskih ne funkcioniše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: