Litvanija optužila 66 za ratne zločine iz 1991.

Litvanija je optužila 66 državljana Rusije, Belorusije i Ukrajine za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti zbog napada iz 1991. godine, kažu iz tužilaštva.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2015.

22:21

Default images

Tada je u napadu na litvanski pronezavisni pokret život izgubilo 13 civila.

Glavni tužilac podigao je optužnice protiv bivših zvaničnika sovjetske Komunističke partije, ministara odbrane i unutrašnjih poslova, kao i tajne policije KGB-a.

Tužilaštvo je odbilo da optuži i bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, zbog nedostatka dokaza, preneo je Rojters.

Tužioci su tražili da Gorbačova saslušaju kao svedoka, ali Rusija je odbila da obezbedi zakonsku podršku, dodaje britanska agencija.

Odluka da Gorbačov ne bude optužen razbesnela je Vjatutasa Landsbergisa, lidera pronezavisnog pokreta tog vremena.

"Trebalo bi da idu u obdanište, u osnovnu školu, da pročitaju knjige o onome što se dešavalo i svedočenja očevidaca", rekao je Landsbergis za "Baltik njuz servis".

U napadu sovjetskih trupa u zgradu televizije u Viljnusu, 13. januara 1991, poginulo je 13 ljudi, više od 1.000 je povređeno, a jedna osoba umrla je od srčanog udara.

Litvanija, Letonija i Estonija postale su nezavisne kasnije 1991. posle raspada Sovjetskog Saveza i postale članice NATO-a i EU 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: