Kopač: Pomoći ćemo onima kojima je to potrebno

Premijerka Poljske Eva Kopač izjavila je da je njena zemlja spremna da solidarno pomogne isključivo onima kojima je to zaista potrebno.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 31.08.2015.

21:45

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, ona je navela da će Poljska uz 2.200 izbeglica koliko je već obećala da će primiti u okviru dobrovoljnih kvota, ubrzo odrediti novi broj koji je spremna da primi jer je talas izbeglica očigledno prerastao očekivanja.

"Danas više ne govorimo o tih 2.200 izbeglica, zato što, uprkos svemu, u Evropu stiže sve više izbeglica i te kvote će ponovo biti razmatrane. Znači, ponovo će se među evropskim zemljama deliti izbeglice i određivati kvote, i Poljska će sigurno morati da se izjasni", rekla je premijerka u Gdanjsku.

Ona je nakon toga navela da će Poljska želi da pomogne samo onima kojima je to zaista potrebno.

"Ne govorim sada o onima koji traže zemlju u kojoj bi bili ekonomski imigranti, dakle traže bolji posao. Govorim o onima koji zaista rizikuju svoj život i zdravlje u svojim zemljama, u Siriji i Eritreji. To su oni koji se nekada u tragičnim okolnostima premeštaju u Evropu", kazala je Eva Kopač.

Kao i predsednik Poljske Andžej Duda prošle sedmice tokom posete Berlinu, i premijerka je danas upozorila da Poljska mora da ostavi prostor za prihvatanje izbeglica pre svega iz Ukrajine.

"Najnovija zbivanja uz Kijevu mogu da budu simptom da ćemo biti svedoci promene situacije u Ukrajini. Ukoliko bude tako, moramo da računamo sa tim da će iz Ukrajine dolaziti u najbližu susednu zemlju, dakle Poljsku, u kojoj ljudi koji smatraju da su ugroženi, mogu da se osećaju bezbedno", rekla je premijerka.

Eva Kopač je dodala da je Poljska već primila desetine hiljada Ukrajinaca koji doduše nemaju status izbeglica, već u Poljskoj rade, ali to je samo zato što im zakon Poljske omogućava da se zaposle kada imaju boravišnu vizu.

Premijerka nije precizirala koliko bi Poljska ponudila da primi u okviru novih preraspodela izbeglica, samo je kazala da će to biti po meri mogućnosti njene zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: