Kremlj, Porošenko i Mogerini osudili nasilje u UKR

Ruske vlasti, Petro Porošenko i Federika Mogerini osudili su nasilje u Kijevu kod zgrade parlamenta u kojem je jedan pripadnik Nacionalne garde izgubio život.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

20:31

Default images
Foto: Tanjug, AP

Ruske vlasti su nasilje nazvale “nedopustivim”, dok je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini saopštila da je veoma zabrinuta zbog sukoba ispred zgrade parlamenta.

"Povodom onoga što se dogodilo u Kijevu, mogu da kažem da smo, naravno, zabrinuti zbog takvog nasilja. Prirodno, osuđujemo takve manifestacije nasilja i smatramo da su neprihvatljive", rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Peskov, međutim, nije želeo da komentariše usvajanje izmena ukrajinskog Ustava, zbog kojeg je ispred zgrade parlamenta i došlo do sukoba.

"Po prvi put, uzdržaću se od komentara ovog pitanja. Potrebno nam je više vremena", rekao je Peskov novinarima.

"U svakom slučaju, sve što se tamo dešava smatramo unutrašnjom stvari Ukrajine", dodao je on,a prenosi Tass.

Povodom sukoba u Kijevu oglasila se i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, poručivši da glasanje u parlamentu ne bi trebalo da omete nasilje.

"Današnji događaji su veoma zabrinjavajući", naglasila je Mogerinijeva, prenosi AFP.

Ona je istakla da je glasanje, ključni deo mirovnog sporazuma iz Minska potpisanog u februaru, "važan korak", kao i da će amandmani na Ustav olakšati njegovo sprovođenje.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da oni koji stoje iza sukoba u Kijevu zaslužuju strogu kaznu i nazvao nasilje u ukrajinskoj prestonici "zabijanjem noža u leđa".

"To je bio antiukrajinski čin za koji svi koji su ga organizovali, bez izuzetka - svi predstavnici političkih snaga - treba da budu strogo kažnjeni", naglasio je Porošenko u televizijskom obraćanju.

Porošenko je takođe rekao da vladajuća koalicija u parlamentu neće biti izmenjena posle glasanja o ukrajinskom Ustavu.

"Ne verujte u bilo kakve spekulacije po ovom pitanju. Koalicija nastavlja s radom jer je to za Ukrajinu neophodno, uprkos dešavanjima ispred zgrade parlamenta", poručio je Porošenko, komentarišući glasanje o amandmanima na Ustav.

Jedna osoba je poginula, a približno stotinu ljudi je povređeno u sukobima ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) između pripadnika policije i učesnika mitinga protiv usvajanja izmena Ustava, koje se odnose na centralizaciju.

Sukobi u Kijevu izbili su pošto su poslanici Rade usvojili u "prvom čitanju" unošenje amandmana na Ustav, koji se odnose na decentralizaciju.

Prema izveštajima medija, demonstranti - među kojima su bili najaktivnije pristalice partije Sloboda, na policiju su bacali dimne bombe, eksplozivnu napravu i kamenje, gađajući ih suzavcem.

Protivnici amandmana, kojima se predviđa poseban zakon za uređivanje specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje, smatraju da će poslanici Rade "legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: