Jablanović ne može da bude predsednik ZSO

Bivši kosovski ministar Aleksandar Jablanović ne može da bude predsednik ZSO jer za tu funkciju mogu da se kandiduju samo opštinski odbornici.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2015.

18:25

Default images
foto: Beta/AP

U potpisanom sporazumu o Zajednici opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM jasno je definisano da predsednika i potpredsednika ZSO bira skupština iz redova odbornika opština-članica i njihovih gradonačelnika, kaže izvor Tanjuga blizak pregovaračkom timu Beograda.

Statut ZSO, prema sporazumu, mora da bude izrađen i usvojen u naredna četiri meseca u ovim okvirima nedavno postignutog Sporazuma o prinicima Zajednice srpskih opština, pojašnjava izvor Tanjuga i naglašava da Jablanović, kao ni Ljubomir Marić, koji se takođe pominje u štampi, ne ispunjavaju formalne uslove za poziciju predsednika i potpredsednika ZSO.

Isti izvor navodi da to i nije najznačajnije pitanje, već da je u ovom trenutku najvažnije da je za srpski narod na KiM izboreno da ZSO ima nešto što nikada nijedna institucija u prethodnih 15 godina nije imala.

Kako kaže, to su direktne institucionalne veze sa Srbijom, konkretna izvršna ovlašćenja, da zaposleni imaju status državnih službenika, što znači da je ZSO javna insititucija, kao i da će biti direktno finansirana iz Srbije, a oslobođena svih poreza, carina i dažbina institucijama u Prištini...

"Kao takva, ZSO će biti temelj opstanka srpskog naroda na KiM", napominje izvor Tanjuga.

Inače, štampa u Prištini spekuliše da bi prvi predsednik ZSO mogao biti bivši ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović.

Analitičari, međutim, tvrde da je pominjanje Jablanovića, koji nije omiljen u albanskoj zajednici, pokušaj provokacije dela Albanaca.

"Realno je očekivati da predsednik ZSO bude jedan od gradonacelnika srpskih opstina koji je pokazao najbolje rezultate na lokalnim izborima 2013. jer je to merilo demokratije", kaže izvor Tanjuga blizak prištinskoj delegaciji u dijalogu sa Beogradom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: