Da li će slučaj "stečajna mafija" dobiti epilog?

Pred Specijalnim sudom u Beogradu nije počelo ponovljeno suđenje u slučaju poznatom kao "stečajna mafija", pošto sudsko veće nije upotpunjeno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

16:44

Default images

Proces je otpočeo pre devet godina, a nije ni blizu okončanja.

Glomazne optužnice sa više desetina okrivljenih, nebrojena veštačenja, presude koje obaraju viši sudovi, i na kraju zastarelost krivičnog gonjenja - to je često lice sudske pravde u Srbiji.

Optuženi u slučaju stečajna mafija, koji se terete da su vršili zloupotrebe prilikom stečaja i privatizacija državnih preduzeća, prisvojivši tako više od 50 miliona evra, i dalje su bez presude.

"To što traje ovoliko, morate i vi znati od koga je poteklo gonjenje - od vrha političke vlasti tadašnje 2006. godine. Zato je i mučno bilo suđenje, iz razloga što su bili optuženi ljudi koji zaista nisu vršili dela organizovanog kriminala", navodi advokat optuženog Gorana Kljajevića.

Dok advokat Marko Kljajevic smatra da je politika umešala prste u proces stečajnoj mafiji i njegovom bratu, činjenica je da predmet i pored više promena vlasti u poslednjoj deceniji i dalje nije sudski rešen. Njegov kolega, advokat Božo Prelević kaže da je najčešće odgovornost na tužilaštvima koje prave glomazne predmete, kao da ne žele da se oni ikada presude.

"Optužuju 50, 60, 70 ljudi, tu imate po 70 advokata, to nije moguće presuditi. Deo toga uvek zastari, deo umre, deo bude osuđen ili ne bude niko osuđen", smatra Prelević.

Ipak, ni branioci često nisu nevini, jer pokušavaju na svaki način da dođe do zastarelosti krivičnog gonjenja za klijente.

"Advokat ima pravo da se koristi svim sredstvima koja pomažu njihovom klijentu, a sud ima efikasno sredstvo da to spreči", kaže advokat Miroslav Todorović.

Efikasnost, ovog puta tužilaštva, za 22-oje optuženih u slučaju stečajna mafija očigledno nije dokazana, pošto je sud pre dve godine doneo rešenje da im se naknadi više od milion evra za sudske troškove. Zbog toga je dovedeno u pitanje da li će zaposleni u Višem sudu dobiti avgustovsku platu.

I pored nekoliko pokušaja nismo uspeli da dođemo do predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića da bi nam objasnio šta se dešava sa blokiranim računom Viseg suda. U ovom trenutku neizvesno je da li će zaposleni u Višem sudu sutra i dobiti plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: