Dilema za učenike i roditelje - dom ili stan?

Početak škole uvek znači i novo stanje na tržištu nekretnina - roditelji dece koja odlaze na školovanje u druge gradove brinu se da im nađu odgvorajući smeštaj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

21:12

Default images

U učeničkim domovima ove godine, tražilo se mesto više, a velika je tražnja i za garsonjerama.

U Beogradu se za takav stan mesečno izdvaja od 120 do čak 300 evra.

Gužva, koferi i po koja suza. Ovako izgleda hol Železničkog doma za učenike. Sutra počinje škola i đaci iz unutrašnjosti, svakog minuta pristižu u dom. Ove godine, sva mesta su popunjena.

Za oko 5.000 dinara mesečno, đaci u ovom domu, imaju smeštaj i obroke.

“Imamo kapacitet od 600 učenika, to je za 30 vaspitnih grupa, 30 vaspitača radi sa njima, takođe imamo stručnog saradnika pedagoga i psihologa, koji mogu da rade posebne radionice, da se vodi računa o učenicima, a u ovom domu su deca iz svih škola na teritoriji Beograda“, kaže Dejan Jovanović pomoćnik direktora Železničkog doma.

Velika potražnja ove godine i za stanovima u Beogradu. Roditelji đaka koji su umesto učeničkog doma izabrali privatni smeštaj, ove godine najviše su tražili garsonjere. Najpopularniji krajevi kod roditelja i đaka su Vračar i Voždovac, a cene su nize i za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“Ranije je bio običaj da roditelji to čine krajem maja juna meseca, međutim kriza je to izmenila i sad ljudi zapravo ne žele da iznajme stan unapred, da plaćaju prazan stan, nego to sad čine uoči početka nove školske godine. Roditelji žele da im dete bude samo u stanu, za takve garsonjere cena se kreće od 150 do 350 evra“, navodi Kaća Lazarević iz preduzeća “Nekretnine Kaća Lazarević“.

Kada se ne potpiše ugovor onda se ne plaća porez pa zato iz Agencija za nekretnine savetuju zakupce stanova da od vlasnika traže vlasnički list i fotokopiju lične karte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: