U blokadi 98 škola pred početak školske godine

U prosveti ima oko 12.000 radnih mesta na koje bi neko mogao da se zaposli, ali i 15.000 nastavnika koji nemaju punu normu časova, rekao je ministar prosvete.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2015.

09:00

Default images
Foto: Beta

On je dodao da su računi 98 škola u Srbiiji i dalje u blokadi.

Srđan Verbić je, pred početak nove školske godine gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da postoje liste nastavnika sa nepotpunim fondom časova i dodao kako su ranije te liste bile poznate samo na nivou školskih uprava.

Ističe da su sve liste javno dostupne i naglašava kako je optimističan jer su se predstavnici sindiktata i direktori uključili u akciju da se prekine praksa netransparentnosti prilikom dodele radnih mesta.

"Postoji 12.000 mesta na koji bi neko mogao da se zaposli, ali ima toliko viškova. Imamo oko 15.000 onih koji nemaju normu, a postoje i fizički razlozi zašto neko ne može da konkuriše za radno mesto, jer ne može da putuje 150 kilometara do drugog mesta", ističe ministar Verbić.

Govoreći o kadrovima koji su pred penzijom, Verbić podseća da je pravilo da se sa 65 godina odlazi u penziju vidljiviji u prosveti nego u ostatku javnog sektora.

Napominje kako se nada da niko neće otiće jer mora, već zato što želi i dodaje kako u budžetu ima novca za otpremnine.

Na pitanje šta sa školama u kojima će nastavnik otići sa radnog mesta usred školske godine, Verbić odgovara da će sigurno biti teško, i dodaje kako u onim situacijama gde nije razumno da đaci dobijaju novog nastavnika ili da se prekida godina, onda nastavnika ne mora otići po svaku cenu.

Verbić ukazuje kako nije samo Zakon problem, već je veći problem taj gde u određenim školama ne postoji stručni kadar.

Pred sam početak nove školske godine, ministar ističe kako unapred mora da se izvini đacima koji će ući u škole koje se renoviraju, i dodaje kako resorno ministarstvo ne može da utiče na brzinu građeviskih radova.

Podseća da će ovu školsku godinu manje škola dočekati blokiranog računa.

"Imali smo ranije 134, a sada imamo 98 škola u blokadi , što je i dalje jako mnogo. Ali neke lokalne samouprave, poput Niša ili Kragujevca su prepolovile broj škola sa blokiranim računima", napominje Verbić.

Apeluje na lokalne samouprave da izmire materijalne troškove kako bi škole neometano započele novu radnu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: