Džihadisti i dalje uništavaju hramove u Palmiri

Ekstremistička grupa Islamska država uništila je deo drevnog hrama u sirijskom gradu Palmiri, saopštili su sirijski aktivisti.

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

23:25

Default images
foto: Beta/AP

Meta ekstremista bio je Belov hram, jedna od najznačajnijih građevina iz antičkog doba na Bliskom istoku.

Za sada nije poznato kolika je šteta naneta Belovom hramu, navela je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a prenosi Rojters.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, posle čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući na ulazu u muzej statuu Lava drevnoarapske boginje Alat, staru oko 2.000 godina.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje.

Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svetske kulturne baštine Uneska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: