Uhapšen još jedan osumnjičeni za smrt izbeglica

Mađarska policija je saopštila da je uhapsila i petog čoveka osumnjičenog za umešanost u smrt 71 izbeglice u kamionu u susednoj Austriji.

Izvor: Beta

Nedelja, 30.08.2015.

20:16

Default images
foto: Beta/AP

Taj državljanin Bugarske je uhapšen u subotu uveče, navodi se u saopštenju policije. Policija je saopštila da će tražiti da on ostane u pritvoru osumnjičen za trgovinu ljudima, ali nije iznela više detalja o njemu.

U subotu, sud u centralnom mađarskom gradu Kečkemetu, odakle je, kako kažu tužioci, krenuo kamion sa izbeglicama, pritvorena su četiri osumnjičena. To su tri Bugarina i jedan Avganistanac koji su u četvrtak uhapšeni na jugu Mađarske, pošto je kamion s mrtvim izbeglicama ranije tog dana nađen parkiran pored autoputa Budimpešta-Beč.

Austrijski stručnjaci obavljaju autopsiju 59 muškaraca, osam žena i četvoro dece. Austrijska policija je rekla da su se izbeglice verovatno ugušile u kamionu.

Identitet izbeglica nije jasan, te je policija otvorila posebnu telefonsku liniju za informacije o tome ko je bio u kamionu, a dokazima se nada i iz mobilnih telefona nađenih u njemu.

Istražitelji su našli i jedan pasoš Sirije.

Mađarska policija je tokom vikenda uhapsila 22 osoba osumnjičene za trgovinu ljudima u nekoliko slučajeva. Među njima je devet Mađara, sedam Rumuna, tri državljanina Srbije, kao i po jedan državljanin Austrije, Litvanije i Poljske.

Među izbeglicama nađenim u vozilima tih trgovaca, bilo je 160 Sirijaca, 21 Iračanin, 20 Avganistanaca i dva iz Pakistana.

Rumunsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je u nedelju da je 26 Rumuna nedavno pritvoreno u Mađarskoj i osumnjičeno za trgovinu ljudima. Policija u austrijskoj pokrajini Burgenland, gde je nađen kamion s mrtvim izbeglicama, saopštila je da je uhapsila pet osumnjičenih krijumčara u četiri slučaja u poslednje dve noći.

Osumnjičena su tri Mađarai po jedan Hrvat i Italijan, koji su u Austriju ukupno dovezli 36 ljudi.

Austrijska vlada je saopštila da je od večeras pojačava kontrolu u blizini istočne granice, a proveravaće se sva velike vozila u kojima se mogu sakriti izbeglice. Te mere će ostati na snazi do daljeg. Na glavnoj budimpeštanskoj železničkoj stanici Keleti nekoliko stotina izbeglica je protestovalo zahtevajući da im mađarske vlasti dopuste da otputuju za Nemačku.

Izbeglice koje se prijavljuju za azil pošto dođu iz Srbije, mađarske vlasti obično vozom preko Budimpešte šalju u kolektivne centre. Oni bi trebalo da ostanu u Mađarskoj dok ne dobiju odgovor na zahtev za azil, ali mnogi, zajedno s drugima koji se za to ne prijave, pokušavaju da brzo nastave putovanje ka bogatijim zemljama EU, posebno ka Nemačkoj.

"Imamo karte, ali nam je rečeno da ne idemo", rekao je Alim, 29-godišnjak iz Sirije koji je rekao da ide kod prijatelja u Frankfurtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: