Palestinke se potukle sa izraelskim vojnikom/VIDEO

Snimak koji prikazuje nekoliko Palestinki u pokušaju da oslobode dečaka iz ruku izraelskog vojnika izazvao je veliku pažnju širom sveta.

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

19:45

Default images

Na snimku, koji baca svetlo na izraelsku vojnu politiku na okupiranim palestinskim teritorijama, maskirani vojnik drži dvanestogodišnjeg dečaka, kome je ruka u gipsu dok ga rođake tog mladog Palestinca, uključujući majku i sestru, vuku za uniformu i udaraju.

Dečakova petnaestogodišnja sestra grize vojnika za ruku, dok okupljeni Palestinci upozoravaju vičući: " On je mali dečak. Ruka mu je slomljena".

Vojnik se bori najpre sa dečakom, a potom s grupom žena, koje su mu strgnule masku s lica, oko jedan minut, pre nego što komandujući oficir stigne da mu pomogne.

Vojnik tada pušta dečaka i ljutito baca šok-bombu na grupu ljudi dok odlazi.

Orginalni video snimak, do koga je došao Asošijeted pres preko autora, lokalnog aktiviste i rođaka dečaka, Bilala Tamimija, prikazuje to isto.

Tamimi je rekao da su Palestinci bacali kamenice na vojnike, ali da nije video da je dečak to radio.

Sukob je izbio u petak tokom nedeljnog preotesta u selu Nebi Saleh na Zapadnoj obali, gde se izraelski vojnici i palestinski demonstranti često sukobljavaju.

Stanovnici sela tvrde da im je obližnje jevrejsko naselje ograničilo pristup izvoru.

Izraelska vojska je danas saopštila da je nered izbio tokom protesta i da je vojnik pokušao da pritvori dečaka, jer je bacao kamenice.

U saopštenju se dodaje da je dečak pušten kako bi se sprečila eskalacija nasilja.

Snimak je izazvao osude na račcun Izraela, jer isuviše oštro postupa u sukobu s palestinskim demonstrantima, posebno maloletnicima.

U Izraelu je protumačeno da snimak prikazuje antagonizam s kojim se izraelski vojnici suočavaju od strane Palestinaca koji bacaju kamenice, što je povećalo zabrinutost za nihovu bezbednost.

Izraelski mediji prenose kako dečak vrišti i počinje da plače dok ga vojnik pritiska na stenu i leže na njega.

Takođe, navode da je porodica Tamimi poznata po svojim aktivnostima i da je dečakova sestra viđena pre dve godine kada je mahala pesnicom pred vojnikom na jednom drugom video snimku koji je postao viralan.

Ona je posle toga pozvana u Tursku, gde joj je po pisanju "Džeruzalem posta" odao priznanje tadašnji premijer, a sadasnji predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: