EU hitno da se sastane zbog problema sa azilantima

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc traži hitno održavanje vanrednog sastanka šefova država i vlada EU zbog problema sa azilantima.

Izvor: Beta

Nedelja, 30.08.2015.

10:28

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh“, kazao da bi bilo "neodgovorno" da se sastanak na ovu temu održi tek sredinom oktobra, kada je to predviđeno.

Kurc je rekao da su "čak i UN, koje nisu poznate po brzom delovanju, zakazale sednicu za 30. septembar".

Evropa, prema njegovim rečima, mora da se „probudi“, ukazujući da su tragični događaji, kao što je smrt 71 izbeglice u kamionu pronađemom u Austriji, tragični poziv na buđenje.

Sporo delovanje država EU, kao i insistiranje na poštovanju Dablinskog sporazuma, kako ističe, samo podstiče posao krijumčara.

"Potiskivanjem i gledanje po strani stanje se samo pogoršava. Zato smo predložili plan od pet tačaka. Morala bi ubuduće da postoji mogućnost da se zahtev za dobijanje azila u EU podnosi u zemljama koje nisu u Uniji. Za to je potrebno doneti odluku na nivou EU“, objasnio je Kurc. Ministri unutrašnjih poslova Nemačke, Francuske i Velike Britanije zatražili su danas bolje regulisanje situacije s izbeglicama koje stižu na jug Evrope i da se napravi lista zemalja koje se smatraju sigurnim.

Ministri Tomas de Mezijer, Bernar Kaznev i Tereza Mej izdali su danas zajedničko saopštenje posle jučerašnjih konsultacija u Parizu.

U saopštenju se ističe da je do kraja godine potrebno utvrditi koja su "žarišta" u Grčkoj i Italiji i da se izbeglice identifkuju i registruju, što bi vlastima pomoglo da brže utvrde kome je potrebna zaštita.

Nemačka, u kojoj je ove godine veliki broj ljudi iz balkanskih zemalja podneo zahteve za azil, želi da se što pre utvrdi koje su sigurne zemlje, što bi olakšalo vraćanje odbijenih podnosilaca zahteva.

Ministri su pozvali i na održavanje posebnog sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravde zemalja EU u naredne dve sedmice.

"Zapadni Balkan nije problem"

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je da po pitanju migrantske krize treba jasno reći da zapadni Balkan nije problem, već je, kao i neke zemlje članice EU, pogođen tom krizom i da je zato potrebno zajedničko delovanje.

"Nadam se da će takvo delovanje uslediti posle najnovijih događaja, dramatičnog rasta talasa izbeglica, pošto je na zapadnobalkanskoj ruti došlo do ušestostrucenja broja imigranata", rekao je Han za Tanjug.

Prema njegovim rečima, zemlje članice EU su shvatile da ovaj problem može samo zajedničkim snagama biti rešen.

"To je globalni problem. Širom sveta ima više od 60 miliona izbeglica, više nego posle Drugog svetskog rata", ukazao je komesar.

On je primetio da na takav izazov nema jednostavnih odgovora, da se radi o kompleksnoj temia, te da je važno da svi budu svesni problema i da svako da svoj doprinos njegovom rešavanju:

"Ne treba prebacivati krivicu s jednih na druge, jer to ne pomaže nikome, a najmanje izbeglicama", ukazao je Han.

Podsetio je da je Evropska komisija još pre devet godina predložila jedinstvenu listu bezbednih trećih država i zajedničkih procedura.

"To dugo nije bilo dovoljno podržano od zemalja članica", sa žaljenjem je konstatovao.

Han je, povodom predloga šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca za rešenje migrantske krize, istakao da podržava svaku nacionalnu inicijativu koja daje doprinos rešenju tog problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: