"Tenderomanija izvor korupcije na Kosovu"

Na Kosovu svaki treći visoki službenik ima više od jednog radnog mesta, a tenderi su najveći proizvođač korupcije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.08.2015.

12:19

Default images

To je izjavio direktor kosovske Agencije za borbu protiv korupcije Hasan Preteni

Preteni je učestvujući na panel diskusiji koju je u Kosovskoj Mitrovici organizovao Centar za zastupanje demokratske kulture istakao da tenderi na Kosovu proizvode najveću korupciju i da na Kosovu vlada "tenderomanija".

Problemi su tenderi, problem je “tenderomanija” gde malo njih za mali rizik za kratko vreme postaju bogati, znači zarađuju mnogo novca, tu je problem”, rekao je Preteni i naglasio da zvaničnici u tom poslu nisu sami i da se zato može govoriti o organizovanom kriminalu.

On je naglasio da na Kosovu od ukupno 4.200 visokih službenika svaki treći ima više nego jedno radno mesto, a da su među njima i oni koji imaju po šest radnih mesta i primaju šest plata. Preteni je kazao da se na Kosovu blokira sistem, jer pokušaji da se promeni Zakon za sprečavanje sukoba interesa ne uspevaju već dve godine.

“Kako promeniti zakon kada zakon treba da promeni Skupština Kosova? Od tih 120 poslanika 70 njih imaju više od jednog radnog mesta”, rekao je on i dodao da su do kraja 2014. godine pokrenuli preko 550 prijava protiv 1208 visokih službenika, među kojima su ministri, predsednici opština, direktori nezavisnih institucija, tužitelji i sudije.

“Kod javnih nabavki, to je jako dobra aktivnost, 136 aktivnosti do sada smo imali i stopirani su tenderi u vrednosti od 62 miliona evra”, rekao je Preteni.

Na panel diskusiji, koju je finansijski podržala Američka ambasada u Prištini, učestvovao je i dugogodišnji nevladin aktivista Igor Simić, iz Građanske inicijative SDP koji je istakao da Agencija za borbu protiv korupcije sama nije u stanju da iznese teret borbe protiv korupcije ako građani nemaju razvijenu svest da korupcija predstavlja krađu od svih ponaosob, a ne krađu “nekog tamo novca, jedne opštine ili ministarstva”.

Kada kažete namešten tender i spomenete 62 miliona evra, to je ogromna cifra. Ljudi kažu ukrali su državni novac. Ne. Ukrali su 50 škola, 100 kilometara auto puta, to je problem svih, mi lično trpimo zbog prisustva korupcije”, naglasio je Simić.

Projekt menadžer Centra za zastupanje demokratske kulture Milena Jevtić rekla je da su se minulih šest meseci bavili pitanjem prisustva korupcije na severu Kosova i da su rezultati istraživanja koje su radili pokazali da građani veruju da korupcije ima u policiji, zdravstvu, obrazovanju, carini, a da ne zaostaju centralna i opštinska administracija.

Ona je istakla da je jedan od zaključaka projekta koji su realizovali taj da treba nastaviti sa antikorupcijskim akcijama zbog čega su formirali Antikorupcijski forum.

Mi smo na okruglim stolovima, kojih smo pet ukupno organizovali do sada, govorili o korupciji, ali se nekako izdvojilo to da je neophodno raditi na prevenciji pre svega. Na Kosovu je neophodnan udruženi rad odnosno sinergija između organizaija civilnog društva kako bi radili na monitorisanju i izveštavanju o takvim koruptivnim akcijama”, zaključila je Jevtićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: