"Nepoznata sudbina nestalih na KiM već 16 godina"

Kancelarija za Kosovo i Metohiju sa žaljenjem konstatuje da 16 godina nije načinjen pomak po pitanju rešavanja sudbine 1.711 nestalih na Kosovu i Metohij.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.08.2015.

11:51

Default images

Kancelarija za KiM, povodom Međunarodnog dana nestalih lica koji se danas obeležava, navodi i da nema pomaka u rasvetljavanja tih zločina i kažnjavanja odgovornih i apeluje na međunarodne institucije da pomognu u tome.

"S obzirom da organi privremenih institucija samouprave u Prištini očigledno ne žele ili nemaju kapaciteta za rešavanje ovog problema, Kancelarija za Kosovo i Metohiju još jednom apeluje na nadležne međunarodne institucije u Pokrajini da ulože svoj autoritet u rešavanju pitanja nestalih, jer je to dug koji svi imamo prema žrtvama i njihovim porodicama i temelj izgradnje istinske normalizacije odnosa na Kosmetu", navodi se u saopštenju te kancelarije.

Kancelarija konstatuje i da se sa druge strane Vlada Srbije odnosi odgovorno prema pitanju nestalih.

Kako se navodi, na teritoriji centralne Srbije nema neproverene lokacije, što dokazuje i nedavna provera lokacije kod Novog Pazara, sprovedena na zahtev Prištine.

Kancelarija ističe i da će Srbija uložiti maksimalne napore da porodicama 532 nestala lica srpske nacionalosti sa Kosmeta da odgovore o sudbinama njihovih najmilijih.

"To je naša obaveza i mi ćemo i dalje biti potpuno posvećeni reševanju problema nestalih lica, sve dok se ne sazna puna istina i dok odgovorne za zločine ne stigne pravedna kazna", navodi se u sopštenju.

U Kancelariji veruju da će osnivanje suda za ratne zločine pripadnika OVK dovesti do rasvetljavanja i sankcionisanja mnogih zločina, i do novih podataka o žrtvama i nestalima.

"Jer samo tada, kada zajedno i Srbi i Albanci osude sve zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, i kada svi zločinci, bez obzira na naciju, budu pravedno kažnjeni, moći ćemo da se okrenemo istinskom pomirenju, da izgradimo međusobno poverenje i da sa puno nade gledamo u budućnost", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, u tom procesu, Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju daće pun i iskren doprinos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: