"Papa uverava SPC da je Stepinac svetac"

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je da je papa Franja lično uveren da Alojzije Stepinac treba da bude proglašen svetim, piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list

Nedelja, 30.08.2015.

17:16

Default images
Thinkstock

On je naveo da je papa odgovorio na pismo srpskog patrijarha Irineja rečima da su njegovi prigovori već bili predmet istrage iz koje proizilazi da je Stepinac bio “pastir posvećen spasu duša, veran sledbenik Hrista i uzor hrišćanskog života“.

“Ujedno se navodi da su se takve ocene duguju savesti i stručnosti istoričara i teologa koji su učestvovali u ispitivanju. Budući da iz pisma patrijarha Irineja Svetom Ocu proizilazi da Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu dovoljno jasni argumenti po kojima je Alojzije svet, papa Franja je predložio formiranje Radne grupe od katoličkih i pravoslavnih stručnjaka koja će preispitati ta njima sporna pitanja kao i ratne događaje u kojima su uključeni Hrvati i Srbi“, rekao je Bozanić.

On je dodao da je papa preduzeo poseban, neočekivan ekumenski korak bez presedana u istoriji.

“Sveti Otac želi da SPC upozna naše argumente zašto je kardinal Stepinac svetac, kao i da se njegova kanonizacija dogodi u boljim odnosima dve crkve. Važno je reći da SPC ne ulazi u sam proces kanonizacije Stepinca, šta je učinjeno neće se preispitivati, nema revizije procesa. Proces za proglašenje svetim Stepinca je došao do samog kraja. Papa ne želi da odustane od toga i uveren je u svetost Alojzija“, zaključio je Bozanić.

Zbog saradnje sa okupatorom i ustašama Stepinac je osuđen na 16 godina zatvorske kazne, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gde je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala i gde je umro 10. februara 1960. od retke bolesti policitemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: