"Ubico, biće ti oprošteno, reci gde je zakopan"

Danas se obeležava međunarodni dan nestalih. Dve decenije nakon sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i dalje 10.873 osobe vode kao nestale.

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

16:25

Default images

Srpske nacionalnosti je 3.600 nestalih, saopšteno je na današnjem skupu u Skupštini grada Beograda.

"Ubico, biće ti oprošteno, samo mi reci gde si mi sina zakopao?", jeca jedna majka.

I nakon 23 godine očaj na licima porodica nestalih. Sudbina 10.837 ljudi i dalje je nerazrešena, 5.000 neidentifikovanih tela stoji u mrtvačnicama širom regiona.

"Ja bih samo da znam sta je sa mojim ocem, gde je on sada, zato smo i došli ovde danas, da se borimo za istinu", kaže Katarina Vitošević.

Nezadovoljni tretmanom države prema nestalima, ali i odugovlačenje dostizanja pravde prigodnim programom u Skupštini Grada porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije obeležile su ovaj dan.

"Mi znamo da cemo pravdu teško dočekati, ali pažnju i poštovanje moramo imati. Zar ove majke koje su došle tu, umesto da polože cveće na spomen obeležja one moraju ići pred Vladu Srbije da protestuju", navodi predsednik Koordinacije ;srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjeva.

16 godina nije načinjen pomak ni po pitanju rešavanja sudbine 1.711 nestalih na Kosovu i Metohiji, kao ni rasvetljavanja tih zločina i kažnjavanja odgovornih i apeluje na međunarodne institucije da pomognu u tome.

Obeležavanje dana nestalih nastavljeno je u Tašmajdanskom parku, gde su porodivce i prijatelji položili vence na spomen obeležje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: