Žica ne ometa izbeglice, Mađari grade drveni zid

Mađarska vojska počela je da gradi i dodatnu, drvenu barijeru, visoku četiri metra na granici sa Srbijom, javlja RTS.

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

19:53

Default images
foto: Beta/AP

Ograda od tri reda bodljikave žice, duga 175 kilometara, postavljena je na granici sa Srbijom. Uskoro će biti ojačana drvenom barijerom, ali to ne sprečava izbeglice da je probiju. Samo u protekla 24 sata, u Mađarsku je ilegalno ušlo oko tri hiljade ljudi.

Mađarska vlada najavljuje formiranje nekoliko tranzitnih zona. Jedna od njih je u mestu Reske, blizu srpske granice. Migranti koji su tu smešteni, nezadovoljni su ponašanjem mađarskih vlasti.

"Ne daju nam ni hranu ni vodu, nema toaleta. Dovode pse i zastrašuju decu, zašto", pita se jedan izbeglica.

"Gađali su nas kamenjem i štapovima. Jedna kamenica pogodila je naše vozilo", kaže policajac.

Mađarska policija uhapsila je i petu osobu, Bugarina, osumnjičenog za krijumčarenje više od 70 izbeglica, koje su pre četiri dana pronađene mrtve u napuštenom kamionu-hladnjači, na auto-putu u Austriji.

Četvorica ranije uhapšenih, trojica bugarskih državljana i jedan Avganistanac, pred sudom su se izjasnili da nisu krivi za smrt izbeglica. Troje dece, koja su juče pronađena u teškom stanju, u jednom kombiju punom izbeglica u Gornjoj Austriji, uspešno su se oporavila u bolnici i nastavila put s roditeljima.

Doktor Uve Vintergeršt kaže da su deca putovala 20-ak dana i da su zbog nedostatka hrane i tečnosti potpuno dehidrirala.

"Cele noći su bila na infuziji i jutros im je već mnogo bolje, pa su njihove porodice odlučile da ih izvedu i nastave put dalje", kaže dr Uve Vintergeršt.

Francuska traži jedinstvo unutar Evropske unije, u rešavanju migrantske krize. Šef francuske diplomatije Loran Fabijus kaže da je zaustavljanje izbeglica nepoštovanje zajedničkih, evropskih vrednosti.

"Kada vidim kako neke evropske zemlje, posebno na istoku, ne prihvataju izbeglice, to je po meni skandalozno. Mađari su posebno surovi. Oni su deo Evrope, koja ima svoje zajedničke vrednosti, ali se one ne poštuju tako što se podižu zidovi", kaže Loran Fabijus.

Pariz, London i Berlin traže hitan sastanak čelnika Evropske unije posvećen migranstkoj krizi. I šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc smatra da bi što pre trebalo održati samit lidera Unije, ocenjujući da bi bilo neodgovorno da se sastanak o migrantima održi tek sredinom oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: