Kairo: Tri godine zatvora za novinare Al Džazire

Trojica novinara Al Džazire, koji su bili optuženi za pružanje podrške zabranjenoj organizaciji Muslimanska braća, osuđena su na po tri godine zatvora.

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

11:11

Default images
Foto: Tanjug/AP

Sud u Kairu ih je osudio uprkos pozivima aktivista organizacija za zaštitu ljudskih prava da oni budu oslobođeni.

Osuđeni su Kanađanin Mohamed Fahmi, koji je bio šef kancelarije Al Džazire u Kairu, australijski novinar Piter Grest i egipatski producent Baher Mohamed.

Oni su privedeni u decembru 2013. godine, dok su radili za Al Džaziru, podsetile su agencije.

Fahmi i Mohamed su bili prisutni u sudnici tokom izricanja presude, dok je Grestu suđeno u odsustvo, pošto je pušten na slobodu i deportovan početkom godine.

Trojica optuženih su najpre bili osuđeni na po 10 godina zatvora, a potom je najviši egipatski sud naložio ponovno suđenje na osnovu optužbi da su članovi organizacije Muslimanska braća, koju su vlasti proglasile terorističkom grupom, i da su emitovali falsifikovane snimke sa namerom da ugroze nacionalnu bezbednost.

Grest je pušten na slobodu i deportovan u februaru, a Fami i Mohamed su kasnije pušteni uz kauciju.

Sud u Kairu je dva puta odlagao izricanje konačne presude u ponovnom sudskom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: