Na plus 36 izbeglicama krošnja drveta jedini spas

Za razliku od predhodnih dana i nedelja, znatno je manji broj migranata u parku na autobuskoj stanici.

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

16:15

Default images
Foto: B92

Ipak oni koji su još uvek tu, prinuđei su da provode dan na otvorenom i to na 36 stepeni.

U hladu je 36 stepeni. Još jedan tropski dan u Beogradu. Ulice su puste, a većina građana spas od vrućine potražila je u nekom klimatizovanom prostoru.

Ipak, izbeglice tokom celog dana, moraju da borave na otvorenom, a jedini spas od vrelog avgustovskog Sunca za njih je hladovina obliznjeg drveća u parku.
Foto: B92
Daurasa je iz Sirije. Raspoložen je za razgovor sa novinarima. U Beogradu je proveo nekoliko dana, a već tokom večeri kreće autobusom, kako kaže, u bolji zivot. Vrućina mu ne smeta.

"Kao što već znate, mi nemamo baš puno izbora gde da odemo. Ja na sreču većinu vremena provodim u hotelu, nisam u parku. Mnogi od nas imaju samo park. Ja verujem u život u Evropi. u slobodu ,kao i poštujvanje ljudskih prava. To tražim. Ja, ovi ljudi, bežimo od rata, od smrti, ali zaista verujem u svetliju buducnost."

Uslovi u kojima ovi ljudi borave u parku su nehumani, a oni često nemaju ni najosnovnije stvari za higijenu.
Foto: B92
Od rata traže spas u drugoj drzavi, a za sobom su ostavili sve što imaju. U bioskopu Zvezda, udruženje "Pokret za okupaciju bisokpa" organizovalo je humanotarnu akciju, a građani mogu da pomognu.

"Najbitnije je da se donesu stvari za ličnu higijenu, garderoba, konzervirana hrana. Treba paziti ko šta jede, pa kupiti univerzalne stvari za decu, za žene", kaže Veljko Lapičić.

Akcija će trajati i narednih dana. Svakog dana posle 19 sati u holu bioskopa "Zvezda" prikupljaće se pomoć za izbeglice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: