Manje izbeglica u Kanjiži, očekuju se nove

Ovog vrelog vikenda aktivisti i volonteri u prihvatnim centrima za migrante mogu malo da predahnu jer je priliv izbeglica manji u odnosu na prethodn dane.

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

16:09

Default images
Foto: B92

Za razliku od prethodna tri dana kada je kroz Horgoš i Kanjižu prošlo skoro tri hiljade ljudi, danas na ulicama ovih gradova srećemo tek pedesetak izbeglica.

I izbeglički kamp u Kanjiži u prethodna 24 sata napustilo je oko hiljadu i po ljudi, a ostalo ih je oko tri stotine. Pribojavaju se puta ka Mađarskoj.

"Čuli smo priče da iznad granice sa Mađarskom lete helikopteri, da ima puno vojske."

"Zašto Mađarska zatvara grancie, zašto nas na silu tera da damo otisak prsta, kad mi želimo samo da prođemo kroz Mađarsku. Ne želimo tu da ostanemo."

"Nama je najveći problem Mađarska. Zašto nas ne puštaju unutra? Mi smo studenti, bežimo od rata, želimo da nastavimo normalan život. Gde je Crveni krst, gde je Unicef, koji obećavaju pomoć?"

Ćebad, ostaci hrane, prazne flaše ispred kuća u Horgošu govore da su se izbeglice ovde kratko zadržale, pre nego su nastavili put ka granici.

Pojedini meštani nezadovoljni su zbog razapetih izbegličkih šatora. Vlasnik ove kuće raširio je transparent na kojem piše: ispred ove kuće otvoren je smeštaj za migrante u Horgošu. Time je, kaže, izrazio revolt prema nadležnima iz lokalne samouprave. Slično razmišlja i njegov kompija.

Najveći talas izbeglica sa Bliskog istoka zabeležen je u utorak i sredu, ove nedelje, kada je granicu sa Makedonijom prešlo preko pet hiljada izbeglica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: