Kurc: Srbija primer uspeha u regionu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da je Srbija, s gledišta primene reformi i napretka, primer uspeha u regionu.

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

15:06

Default images
Foto: Tanjug

Šef austrijske diplomatije istakao je u intervjuu Tanjugu da je impresioniran reformama koje premijer Aleksandar Vučić sprovodi, navodeći da je svestan da to ponekad nije lako i da postoje protivnici i nezadovoljni.

Međutim, kako je podvukao, reforme su neophodne i koriste zemlji, te vode ka povećanju investicija.

Prema njegovim rečima, i austrijska privreda je pozitivno zapazila reforme u Srbiji.

"Za nas je odlučujuće da se nastavlja put ka većoj vladavini prava, čime se uklanjaju sve prepreke za investicije. Cestitao bih premijeru Vučiću i njegovoj vladi na naporima koje preduzma, a koje su značajan korak za bolju budućnost Srbije", poručuje Kurc.

Govoreći o okruženju Srbije, odnosno o stabilnosti u regionu, on je podsetio da je bilo negativnih događaja, kao što su nemiri u Makedoniji, ali i tenzija među državama.

Istovremeno, ukazuje da se mnogo toga pozitivnog dogodilo.

"Kada pomislim kako je državnički Vučić reagovao na napade protiv njega lično, da je došlo do prodora u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu. Sve su to pozitivni razvoji, koje treba ceniti i ne sme se umanjivati njihov značaj", smatra Kurc.

On je ocenio da su dogovorom Beograda i Prištine u Briselu otklonjene sve prepreke i da više ništa ne stoji na putu otvaranja prvih poglavlja EU sa Srbijom. Kurc je istakao da su ti sporazumi od suštinskog značaja.

"Oni su bili neophodni za približavanje EU i donose stabilnost celom regionu zapadnog Balkana", istakao je Kurc.

Posebno je četistao srpskom premijeru, ocenivši da je Vučić "još jednom dokazao da je veliki državnik, koji strateški gleda na budućnost". Verujem, dodao je austrijski ministar, da građani Srbije, ali i celog regiona, imaju razloga da se raduju dogovoru u Briselu, jer on donosi donosi stabilnost, a to je ono što svi želimo u regionu.

Kurc je ponovio da je postizanjem sporazuma otklonjena i poslednja prepreka za otvaranje poglavlja sa Srbijom. "U Briselu ću u skladu s tim vršiti pritisak da dođe do otvaranja poglavlja", naglasio je šef austrijske diplomatije.

On je podsetio da je Austrija svesno sa Srbijom nedavno organizovala u Briselu skup „Prijatelja Srbije“ u cilju otvaranja poglavlja.

Prema njegovim rečima, tada je bilo još par skeptičnih zemalja.

"Međutim, sada su, pitanja koja su tada pominjana, rešena u dijalogu u Briselu. Zato smatram da otvaranju poglavlja više nema ništa na putu, i mi ćemo to tražiti", zaključio je Kurc.

Upitan za odnos Hrvatske prema manjinama, posebno u vezi sa odlukom vlasti u Vukovaru da uklone ćirilične natpise, on je izrazio uverenje da će se Zagreb odgovorno ponašati prema manjinama i prihvatiti njihove želje i potrebe.

"I mi smo imali slične diskusije sa Slovencima u pokrajini Koruškoj, ali smo to rešili. Želeo bih da se i u Hrvatskoj može pronaći tako rešenje", naglasio je Kurc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: