Đurić sa kosovskim Srbima o sporazumima iz Brisela

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić razgovaraće danas sa političkim predstavnicima kosovskih Srba o detaljima četiri sporazuma u Briselu.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.08.2015.

00:14

Default images
Foto: Tanjug

Podsećamo, četiri sporazuma potpisna u utorak uključuju dogovore o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Sastanku će prisustvovati gradonačelnici deset većinski srpskih opština, srpski poslanici i članovi vlade institucija u Prištini, kao i predstavnici Liste "Srpska", ističu iz Kancelarije za KIM.

U Briselu su premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa parafirali paket sporazuma, kojim su formalno donete politička odluka o formiranju ZSO, mehanizmi za funkcionisanje Telekoma i EPS na KiM, kao i slobodu kretanja na mostu koji deli severnu i južnu Mitrovicu.

Premijer Srbije je po postizanju sporazuma ocenio da su oni dobri za Srbiju i srpski narod, da je izdejstvovano sve ono na čemu je srpska delegacija insistirala, kao i da je time otvoren evropski put Srbije.

Sporazumom o ZSO je, kako je naglasio, utemeljn i utaban put za stvaranje Zajednice, koja će imati svog predsednika i potpredsednika, Skupštiunu i Savet, grb i zastavu, a u sporazumu se pominju i državni službenici (čemu se Priština protivila).

Kada je reč o energetici, Vučić je naveo da se dve strane nisu saglasile čija će biti imovina na severu KiM, ali da je dogovoreno da EPS formira dve ćerke kompanije za snabdevanje i trgovinu, dok je kod telekomunikacija po prvi put ustanovljen Telekom sa licencom i dozovolom da rad na teritoriji KiM, koju priznaje ceo svet.

"Naši ljudi kada zovu centralnu Srbiju s Kosova i obrnuto ništa neće morati više da plaćaju niti da okreću ne znam kakve pozivne brojeve. Oni neće biti obeleženi kao ne znam kakva država, već geografsko područuje - kao Kosovo, ali sa zvezdicom i fusnotom, u skladu sa Ustavom i zakonima RS", rekao je Vučić.

U Briselu je dogovoreno i da most na Ibru bude otvoren za saobraćaj najkasnije do kraja juna 2016. godine, po završetku rekonstrukcije, a da Ulica kralja Petra bude pretvorena u pešačku zonu.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da je u Briselu sa četiri potpisana sporazuma i time što će oni omogućiti otvaranje pregovaračkih poglavlja postignut rezultat 5 : 0 za Srbiju.

"Srbija je u prethodnim danima postigla vrlo dobre sporazume za naš narod na KiM, koji će omogućiti da žive sigurnije, izvesnije i sa više prava. A sada je došao trenutak da pružimo ruku istinskog pomirenja Albancima i sada dolazi vreme za istinsku normalizaciju odnosa Srba i Albanaca na KiM", poručio je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: