Varufakis se vraća, ovog puta želi čitavu Evropu

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis angažovaće se na evropskom nivou, zalažući se za osnivanje panevropske mreže protiv mera štednje.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.08.2015.

18:49

Default images
Foto: Tanjug, AP

Varufakis je za australijski nacionalni radio ABC rekao da se neće kandidovati za parlament na izborima u septembru, jer više ne veruje u ono što stranka Siriza i njen lider Aleksis Cipras rade.

"Stranka kojoj sam služio i lider kojem sam služio odlučili su da potpuno promene kurs i prihvate ekonomsku politiku koja nema baš nikakvog smisla i koja nam je nametnuta. Mislim da to nije trebalo da potpišemo, jednostavno zato što će za nekoliko meseci brod ponovo udariti o hridine", rekao je Varufakis.

"Nemamo prava da stanemo pred naše ljude koji su glasali protiv programa (mera štednje) i predlagati da ga sprovedemo, jer znamo da to nije moguće", naglasio je on.

Varufakis je poručio i da bivši premijer Cipras radi Sizifov posao jer, "protiv svih zakona ekonomije i dubokih etičkih principa, gura stenu mera štednje ka vrhu brda".

Osim toga, on je dodao da je još u detinjstvo mislio da je Sizif budala i da bi on jednostavno prestao da gura stenu uzbrdo.

Iako je pokazao izvesne simpatije za grupu poslanika poznatu kao Narodna unija (Laiki Enotita), on se u osnovi ne slaže s njenim "izolacionističkim" stavom, koji se oglada u želji za povratak drahme.

Umesto toga, kaže Varufakis, on će se usmeriti na povratak politici na evropskom nivou.

"Umesto da učestvujem u predizbornoj kampanji koja je, po mom mišljenju, jadna i jalova, ostaću politički aktivan, možda aktivniji nego ikad, na evropskom nivou, pokušavajući da osnujem panevropsku mrežu", najavio je Varufakis.

Bivši ministrar je ocenio da model koalicija nacionalnih stranaka u Evropskom parlamentu, kakav je danas, više ne funkcioniše i da treba težiti evropskoj mreži koja će kasnije prerasti u panevropsku stranku.

Podsećamo, Ciprasova Siriza osvojila je vlast u januaru, nakon čega je obećala slobodu od dugovanja. Na dramatičnom referendumu održanom u julu, Grci su evropskim kreditorima rekli „Oxi“, odnosno "ne".

Međutim, sve veća finansijska kriza dovela je do toga da grčka vlast na kraju ipak pristane na novu rundu pomoći EU.

Sve to je dovelo do sukoba unutar Sirize, a tada je i Varufakis podneo ostavku na mesto ministra finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: