Tači: Srbija da se izvini za užase iz prošlosti

Šef kosovske diplomatije Hašim Tači rekao je da bi Srbija trebalo da postupi po uzoru na Vilija Branta i da se, kako je rekao, izvini za "užase iz prošlosti".

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.08.2015.

11:02

Default images
Foto: Beta/AP

On tvrdi da Priština formira sud za ratne zločine kako bi pokazala da se Kosovo angažuje za pravednost i suočavanje sa prošlošću, što, kako je rekao, očekuje i od Srbije.

Za razliku od kosovskog premijera Ise Mustafe, čiji je zamenik, Tači smatra da se Evropska unija ne stavlja jednostrano na stranu Srbije, već se angažuje za razumevanje i integraciju Balkana u EU.

Mustafa je ranije rekao da se EU nepravedo odnosi prema Prištini u odnosu na Srbiju, kojoj je, kako je rekao, obećala otvaranje prvih poglavlja u okviru pregovora o priključenju EU.

Tači je u intervjuu za nemački Bild rekao da je pomirenje sa Srbijom na dobrom putu, ali će napredovati korak po korak tek kada se Srbija izvini Albancima, po uzoru na Branta u Varšavskom getu.

"Mi (Kosovo) smo deo Evrope. Mi imamo jedan veliki razvojni potencijal od koga cela EU može profitirati", naveo je Tači, koji je bivši kosovski premijer.

Tači je za Bild ocenio da se danas na Kosovu živi bolje nego u poslednjih 100 godina, a da problem lažnih azilanata treba rešiti tako što će se povećati ulaganja u Kosovo, a Kosovo proglasiti za sigurnu zemlju, preneli su kosovski mediji.

"Najbolji način da se reši problem migranata je ulaganje u Zapadni Balkan, koji je okružen zemljama EU, i ima veliki razvojni potencijal, rekao je Tači koji je zatražio da se Kosovo stavi na listu sigurnih zemalja, što će ujedno pomoći i vlastima na Kosovu da spreče ilegalne migracije kosovskih Albanaca.

Tači je naglasio da se danas na Kosovu živi bolje i da je Kosovo sigurnije nego u poslednjih 100 godina.

Ocenio je da je podrška Nemačke pogotovo nemačke kancelarke Angele Merkel, ključna za budućnost Balkana.

"Nemačka, a posebni kancelarka Merkel, imaju pozitivnu ulogu u investicijama u infrastrukturu u energetiku i železnicu u regionu", dodao je Tači komentaršući Samit u Beču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: