Potvrda NATO: Uskoro najveće vojne vežbe od 2002.

NATO će najesen održati svoje najveće vojne vežbe od 2002. godine, uz učešće 36.000 vojnika, koje ne povezuje s napetošću u odnosima s Rusijom.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

00:43

Default images
foto: Beta/AP

Vežbe će se održati od 3. oktobra do 6. novembra, uglavnom u Italiji, Španiji i Portugaliji, izjavio je na konferenciji za štampu u Vašingtonu francuski general Žan-Pol Palomeros, vrhovni komandant savezničkih snaga za reformu NATO.

Nazvane "Spoj trozupca" (Trident Juncture) vežbe će biti "visokog intenziteta" uz angažovanje uključivati 27 od 28 zemalja NATO, i sedam zemalja-partnera NATO, rekao je on.

Po rečima generala Palomerosa, vežbe nisu konkretno povezane s krizom u Ukrajini i s rastućom napetošću sa Rusijom.

"Odluka (o vežbama) je doneta na samitu (NATO) 2012. godini u Čikagu. U to vreme, još smo imali odlično partnerstvo s Rusijom. Nema agresivnog stava, NATO ispunjava svoju ulogu u stvarima kolektivne odbrane i upravljanja krizama", dodao je Palomeros.

Scenarija vežbi obuhvataju sve komponente savremenog ratovanja, kao što su raketna odbrana, sajber-napad i "hibridno ratovanje", uz propagandne aktivnosti. Društvene mreže će biti deo vežbe, s fiktivnim protivnicima, ali verovatno i s pravim, objasnio je general.

"Ne mogu ni da zamislim da neće biti posete našim sajtovima na Internetu“, zaključio je Palomeros.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: