"Propao pokušaj Kosova da se učlani u MKMI"

Zamenik direktora kancelarije za KiM Dušan Kozarev kaže da je propao pokušaj Prištine da se učlani u Medunarodni komitet Mediteranskih igara (MKMI).

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

23:15

Default images

Osim toga, on je dodao da je to rezultat usvajanja preporuke Vlade Srbije o postupanju državnih organa u takvim slucajevima.

"Potpunom primenom preporuke Vlade o zajedničkom postupanju državnih institucija, u ovom konkretnom slučaju Kancelarije za KiM, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva spoljnih poslova, rađeno je na tome da se predupredi bilo kakva jednostrana odluka, čemu je značajan doprinos dao i Olimpijski komitet Srbije", naveo je Kozarev.

Prema njegovim rečima, upućivanjem svih učesnika u tom procesu u stanje stvari došli smo do toga da praktično prvi put na nekom glasanju ovakvog tipa većinom glasova bude odbijen predlog koji je došao iz Prištine.

On je precizirao da se ne radi o maloj vecini, vec da je rezultat bio 40 prema 30 protiv tog pokušaja članstva u MKMI.

Kako je rekao, treba imati u vidu da je naš cilj bio da sve učesnike u tom glasanju uputimo u sve okolnosti procesa dijaloga koji se vodi "i ukažemo na pokušaje dezinformacije prištinske strane o tome da učlanjenjem takozvanog OKK u MOK automatski slede i podrazumevaju se članstva svih sportskih saveza "Kosova u međunarodne asocijacijacije, pa i u okviru sistema MOK, čiji je deo i MKMI".

On je dodao da se i na ovom primeru vidi da to nije tačno i da svaka od sportskih međunarodnih organizacija ima svoje statute, te da neka od njih podrazumevaju i obavezu članstva u UN i određenu većinu koja na skupštinama treba za to da glasa.

"Za nas je posebno značajna vest to što su čak i pojedini učesnici glasanja koji dolaze iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova uvažili nase argumente da resenja treba tražiti kroz dijalog, ne jednostranim potezima, a konkretan pokazatelj je to sto su se sinoć u Peskari jasno usprotivili pokušaju Prištine da postane clan MKMI", rekao je Kozarev.

Ovo je prvo glasanje o članstvu sportskih struktura u nadležnosti privremene administracije u Prištini u međunarodnim organizacijama nakon usvajanja Vladine preporuke o koordinisanom postupanju naših državnih i sportskih organa u takvim situacijama, naglasio je Kozarev.

On je napomenuo da je odluka o nedavnom prijemu Prištine u Svetsku atletsku federaciju doneta pre početka primene preporuke i samo formalno verifikovana pre desetak dana, tako da nije mogla da bude predupređena primenom novih principa.

"Ovakav rezultat glasanja i sve primetnija nervoza u ponašanju prištinskih političkih krugova samo par dana nakon što je delegacija predvođena premijerom Vučićem u Briselu postigla povoljna rešenja o ZSO i drugim važnim pitanjima za budućnost srpskog naroda na KiM, jasan su pokazatelj uspešnosti sveukupnog pristupa Vlade Srbije ovim pitanjima", rekao je on.

Kozarev je dodao da je to, takođe, jasan pokazatelj i priznanja međunarodne zajednice naporima koje zvanični Beograd ulaže u stabilizaciji prilika u AP KiM i regionu, smatrajući da sva pitanja, pa i pitanja o modelima predstavljanja sporta sa Kosova i Metohije u međunarodnim asocijacijama treba rešavati dijalogom, a ne jednostranim odlukama.

Kako je rekao, to se možda ne sviđa nekima u Prištini, "ali i oni će morati da uhvate korak sa vremenom i razumeju da nasilnim i jednostranim pristupom ne mogu više ništa da rešavaju".

Kozarev je dodao da je Beograd otvoren za razgovor o temama koje se tiču sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: