Ivanić o Oriću: Konačno je optužen neko ozbiljan

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je pozitivno iznenađen podizanjem optužnice Tužilaštva BiH protiv Nasera Orića.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

19:07

Default images
Foto: Tanjug

On je rekao da to predstavlja ohrabrenje da je "konačno jedan ozbiljan bošnjački vojni lider optužen za ratne zločine".

"Treba sačekati i videti da li će Sud BiH potvrditi optužnicu protiv Orića i kakvi će biti efekti suđenja, jer su na svim tim nivoima moguće opstrukcije", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

On je rekao da ne očekuje nikakve promene u Savetu ministara BiH, dodavši da je većina na državnom nivou stabilna.

Govoreći o mogućnosti da BiH 2017. godine dobije kandidatski status za EU, Ivanić smatra da bi ova zemlja sledeće godine mogla predati aplikaciju za članstvo u EU ako završi poslove definisane reformskom agendom i uspostavi mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti sa EU.

On je istakao i važnost primene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci".

Komentarišući rezultate Bečke konferencije kada je reč o infrastrukturnim projektima za BiH, on je istakao važnost projekta izgradnje pruge Beograd - Sarajevo preko Zvornika i Loznice, te projekat izgradnje mosta na reci Savi u Gradišci.

Govoreći o nalazu Nacionalnog instituta iz Holandije, koji je potvrdio autentičnost audio snimka u kojem premijerka RS govori o „kupovini poslanika autentičan, Ivanić je kazao da je to „sve skupa nemoralno i da bi posle svega, u svakoj normalnoj zemlji svaki političar podnio ostavku“.

On, međutim, ne veruje da će to učiniti premijerka RS.

Tužilaštvo za ratne zločine BiH podiglo je u četvrtak optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića za ratni zločin.

Pravna zastupnica Nasera Orića rekla je za Kliks.ba da je njenom klijentu već suđeno po optužnici koju je u četvrtak objavilo Tužilaštvo BiH.

Advokat Toma Fila nazvao je za “Sputnjik“ da je optužnicu Tužilaštva BiH protiv nekadašnjeg komandanta muslimana u Srebrenici Nasera Orića farsom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: