Sen Lo: Broj izbegle dece u Srbiji se povećao

Mišel Sen Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji, kaže da se broj izbegle dece sa ratnih područja u poslednja četiri dana povećao.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

16:49

Default images

On je u "Kažiprstu" na TV B92 rekao da su pred UNICEF-om veliki izazovi jer je oko 4.000 izbegle dece bez roditelja ili staratelja.

"Ima oko 4.000 dece bez pratnje, a sistem ih adekvatno ne prepoznaje. Tepko je utvrditi da li je reč o maloletniku ili nekom ko ima 18 godina. Tu decu sistem ne registruje, a ona ne žele da se odvoje od grupe sa kojom se kreću", kaće Sen Lo.

On je dodao da je samo četvoro dece do sada smešteno u Dom za decu bez roditeljskog staranja.

"Najkopleksniji zadatak sada ima Vlada Srbije, UNHCR i Crveni krst. Mi pružamo podršku, pomažemo pristigloj deci, ali i pravimo procene i na osnovu njih planove za novi talas izbeglih", dodaje.

Kako navodi, UNICEF se priprema za mogućnost da izbeglice ostanu u Srbiji tokom zime, te su potrebni planovi osim sa prehranjivanje, smeštanje i zbrinjavanje dece i za obrazovanje mališana.

"Sada se broj izbeglica povećava i moramo da se izborimo sa situacijom koja će nastati. Regionalna saradnja nam je veoma važna, jer oni dolaze iz različitih pravaca i i sto tako kreću se ka različitim zemljama. Zajedno sa našim partnerima smišljamo strategiju odgovora u Evropi, a razgovaraćemo i sa vladama zemalja iz kojih izbeglice potiču i vladama zemalja u kojima bi mogle da odu", kazao je on.

Kada je reč o srpskom teniseru Novaku Đokoviću, koji je nedavno postao globalni ambasador UNICEF-a, Sen Lo kaže:

"UNICEF prepoznaje podršku i doprinos Novaka Đokovića, ali on ne može samo UNICEF-u. NJegova uloga uzora deci koja prevazilazi državne granice je veoma važna i njemu je zaista stalo. On je zaslužio taj status i nadam se da će uspeti da mnogima prenese da je ulaganje u decu najbolja moguća investicija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: