UNHCR: Srbiji milion evra za izbeglice

UNHCR je do sada Vladi Srbije uputio milion evra pomoći za izbeglice, saopštila je ta organizacija.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

13:41

Default images
Foto: Beta

"Od početka juna, izbeglice dobijaju hranu, vodu, sredstva za ličnu higijenu koje obezbeđuje UNHCR, a distribuiraju Crveni krst Srbije i drugi partneri. UNHCR je finansirao nabavku svih lekova i medicinskog materijala koji Danski savet za izbeglice distribuira širom Srbije", piše u saopštenju.

UNHCR je pomogao vlastima Srbije i Komesarijatu za izbeglice i migracije nabavkom kompjutera, druge tehničke opreme, nameštaja i drugoih pgtrepština za Prihvatni centar u Preševu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je juče dobilo dodatnu opremu za evidentiranje izbeglica.

"Ukupna vrednost već podeljene pomoći UNHCR-a time je dostigla jedan million evra. UNHCR trenutno radi na obezbeđenju novih pet miliona evra da bi nastavio da pomaže Vladi Srbije u humanom upravljanju izbegličkom situacijom", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da je saradnja vlasti Srbije, UNHCR-a, ostalih agencija UN-a i drugih partnera brza i efikasna.

S obzirom na to da svakog dana stiže po oko 3.000 osoba, UNHCR doprema dodatne zalihe robe da bi dopunio ono što se pribavlja na tržištu Srbije.

Među izbeglicama je sve više dece i drugih ugroženih, a jesen se približava, te je sastav humanitarne pomoći prilagođen i sada uključuje i hranu i potrepštine za bebe, ćebad i druge stvari potrebne za zimu, saopštio je UNHCR.

Italija donirala 100.000 evra za izbeglice

Ambasada Italije u Beogradu saopštila je da je Italijanska kooperacija uputila Crvenom krstu Srbije 100.000 evra za pružanja neophodne pomoći izbeglicama sa Bliskog istoka.

"Italija podržava Srbiju u pružanju pomoći izbeglicama sa Bliskog istoka, koji su u tranzitu ka severnoj Evropi. Italijanska kooperacija je Crvenom krstu Srbije poslala vanrednu finansijsku pomoć u iznosu od 100.000 evra radi pružanja neophodne pomoći migrantima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će to omogućiti pružanje medicinske pomoći i dostavu lekova i hrane najugroženijim slojevima izbeglica koji su smešteni u više privremenih prihvatnih centara u zemlji.

"Odgovornost i solidarnost koje Srbija pokazuje kroz asistenciju izbeglicama u tranzitu prema severu Evrope jesu odraz evropskih tekovina, kao što bi i svaki odgovor na ove vanredne okolnosti trebalo da bude u evropskom duhu. Italija, sa svoje strane, svoj doprinos još jednom daje odgovorno i solidarno", izjavio je italijanski ambasador u Beogradu Đuzepe Manco, a navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: