"Impresioniran sam odnosom Srbije i izbeglica"

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport u intervju za B92 kaže da se Evropa suočava sa velikim izazovom izbegličke krize.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

17:12

Default images

On najavljuje i dalje pružanje pomoći Srbiji, kao i nove projekte.

"Ovo je verovatno najveći talas izbeglica od Drugog svetskog rata. Impresioniran sam načinom na koji se Srbija bavi ovim problemom - i Vlada Srbije i građani koji pomažu ljudima koji su sve izgubili", rekao je Davenport.

Šef delegacije EU u Srbiji kaže da je EU izdvojila dosta sredstava da pomogne migrantima i da ima velike projekte za politiku azila, kao i novi projekat za stvaranje novog centar za azilante tokom iduće godine.

"Reč je o pomoći koja direktno ide ili migrantima ili Vladi ili drugim vladama u regionu. Dalja pomoć će zavisiti od procene potreba", dodaje on.

Kako navodi, nije na njemu da osudi neku politiku u nekoj zemlji EU ili van nje.

"Samo mogu da vam kažem da se ozbiljno bavimo sada konkretnim programima pomoći gde da pomognemo u Srbiji. Kao što je rekao Kurc treba da uključimo sve aktere u efikasniju reakciju na ovaj izazov", ističe Davenport.

Prema njegovim rečima, treba da nađemo globalno rešenje.

"Moramo da se bavimo posledicama tih konflikata i kriza u Siriji, Iraku... Sve je veoma nepredvidiva situacija, mi smo na vezi sa kolegama iz drugih organizacija. Prioritet sada je da se bavimo pripremom za dosta dugotrajan fenomen koji će trajati nekoliko meseci tokom zime. Naravno da će to zahtevati još više napora u budućnosti", zaključio je Davenport.

Opširniji razgovor sa Majklom Davenportom možete pogledati u Vestima u 20 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: