Da li je Rim zaista prestonica mafije?

Italijanska vlada saopštila je da će staviti gradsku većnicu u Rimu pod strogi nadzor, nakon što su se pojavili navodi da su vlasti pale pod uticaj mafije.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

23:45

Default images
foto: Thinkstock

Rim je ove godine zatresao skandal nazvan "Prestonica mafije", koji je otkrio sumnje u raširenu korupciju među gradskim vlastima, što bi donekle objasnilo loše stanje gradskih ulica i još gore stanje opštinskog budžeta, preneo je Rojters.

Veliki problemi u Rimu navode na veliku zabrinutost, imajući u vidu da se približava početak Svete godine, koja u katoličanstvu označava godinu kad vernici mogu da dobiju oprost i druge milosti, a počinje u decembru.

Tokom 12 meseci, koliko traje Sveta godina, očekuje se da će loše pripremljenu prestonicu Italije posetiti čak 30 miliona vernika.

Nakon višenedeljnog razmatranja, kabinet italijanskog premijera Matea Rencija je odlučio da samo jedan od 15 rimskih okruga, koji obuhvata naselje Ostija na obali Ligurskog mora, bude stavljen pod direktnu kontrolu vlade zbog navodne infiltracije mafije.

Ostatak prestonice će ostati pod kontrolom aktuelnog gradonačelnika Ignacija Marina, kojeg vlasti nisu stavile pod istragu, ali je u javnosti bio izložen kritici zato što nije upotrebio svoja ovlašćenja da dovede u red suviše sporu lokalnu birokratiju.

Ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano je najavio da će predstavnik vlade u Rimu, koji se naziva i gradski prefekt, od sada raditi zajedno sa gradonačelnikom kako bi osigurao glatko funkcionisanje gradskih poslova, uključujući dodeljivanje ugovora o javnoj nabavci.

"Obavestio sam kabinet da nameravam da ovlastim prefekta Rima da, zajedno sa gradonačelnikom, vrši nadzor nad projektima i planovima u osam posebno osetljivih područja", rekao je Alfano.

Italijanska vlada je takođe stavila kontrolu nad funkcionisanjem službi tokom predstojeće Svete godine direktno u ruke prefekta Franka Gabrijelija, čime je praktično gurnula po strani gradonačelnika iz organizacije tog značajnog, jednogodišnjeg događaja.

Prvi čovek Rima Marino zasad nije komentarisao tu odluku vlade, a poslednjih nedelja nije ni bio prisutan u javnosti, budući da je uzeo odmor kako bi na Karibima pisao memoare.

Marino, bivši hirurg specijalizovan za transplantacije jetre i član Rencijeve Demokratske stranke, prošlog meseca je priznao da je veći deo gradske administracije "praktično truo", ali je istakao kako naporno radi na tome da reši te probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: