Ubio bivše kolege zbog rasizma?

Američki mediji kažu da je motiv ubistva novinarke i snimatelja TV mreže WDBJ7 to što je ubica Vester Flanagan video sebe kao žrtvu rasne diskriminacije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.08.2015.

17:07

Default images
screenshot

Iako zvaničnici nisu utvrdili motiv, rasna diskriminacija igrala je ključnu ulogu u jučerašnjem ubistvu, prenosi Rojters pozivajući se na poruke Flaningana na društvenim mrežama i faks koji je, kako tvrdi televizijska mreža ABC, poslao pre pucnjave.

Flanagan (41), koji je bio afroameričkog porekla, radio je na televiziji koristeći pseudonim Bris Vilijams, a prethodno je otpušten, mada razlog nije poznat.

On je osumnjičen da je juče tokom programa uživo pucao na novinarku, snimatelja i lokalnu zvaničnicu, a preminuo je sinoć u bolnici u Virdžiniji nakon što je pucao u sebe tokom policijske potere.

Policija u Virdžiniji ranije je saopštila da je tokom potere Flanagan doživeo saobraćajnu nesreću pošto je automobilom skliznuo sa puta i da je pronađen sa prostrelnom ranom.

U toku dana Flanagan je na Tviter nalogu pod svojim pseudonimom objavio dva snimka na kojima se vidi kako nastradalima prilazi sa leđa i upire pištolj u njih.

Na jednom se vidi pucnjava. "Snimio sam pucnjavu", napisao je on u svom tvitu. Ovaj nalog je ubrzo ukinut, ali je imao dosta pregleda na društvenim mrežama.

On je, takođe, optužio na svom Tviter nalogu jednu od svojih žrtava da je davala "rasističke izjave", a stanica "ABC njuz" navodi da je Flanagan poslao i faks dva sata pre pucnjave, u kojem piše da se odlučio na takav korak nakon, kako je rekao, rasistički motivisanog ubistva devet Afroamerikanaca u crkvi u Čarlstonu u junu ove godine.

Flanagan dodaje i da je na poslu bio žrtva rasne diskriminacije, seksualnog zlostavljanja i maltretiranja i opisuje sebe kao "ljudsko bure baruta", navodi mreža.

On je 2000. godine podneo tužbu protiv stanice u Floridi "WRWC-TV" u Talahasiju navodeći da ga je producent nazvao "majmunom" i optuživši supervizora da naziva Afroamerikance lenjima jer ne iskorišćavaju prednosti koje imaju pri dobijanju stipendija za koledž, ali je slučaj odbačen.

Tokom 20 godina, koliko je radio kao novinar, Flanagan je izveštavao za lokalne stanice u San Francusku, kao i državama Džordžiji i Teksasu, a kratko je radio i kao predstavnik jednog korisničkog servisa, navodi se na njegovom profilu na LinkedIn-u.

Diplomu iz novinarstva stekao je na javnom univerzitetu u San Francisku 1995. godine.

Jučerašnja tragedija dogodila se u tržnom centru u mestu Bedford u Virdžiniji gde su se začuli pucnji iz vatrenog oružja, posle čega su novinari i njihovi sagovornici pokušali da pronađu zaklon od pucnjave.

Stanica WDBJ7 izvestila je da je ubijena novinarka Alison Parker (24) i kamerman Adam Vord (27), a da je intervjuisana izvršna direktorka privredne komore oblasti "Smit Mauntin Lejk" Viki Gardner upucana u leđa i hospitalizovana.

Guverner Virdžinije Teri MekOlif rekao je za radio WTOP u Vašingtonu da nije reč o terorističkom napadu, već krivičnom delu.

Na snimku intervjua čuje se da je najmanje osam metaka ispaljeno, prenosi AFP i dodaje da je kamera, nakon što je pala na zemlju, snimila i ubicu, koji nosi pištolj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: