"U grobnicima u Srebrenici i ubijeni pre 1995."

Veštak odbrane za demografiju na suđenju Ratku Mladiću ostao je pri iskazu da je u masovnim grobnicama u Srebrenici bilo i ljudi ubijenih pre jula 1995. godine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.08.2015.

16:06

Default images
Foto: Tanjug

"Ja i dalje smatram da su na spisku Tužilaštva lica koja su poginula pre 1995… Ta lica su mogla biti pronađena u grobnicama, ali to što je neko nađen u grobnici ne znači da je stradao u julu 1995, posle pada Srebrenice", istakla je Svetlana Radovanović.

Ona je rekla da to proizlazi iz dokumenata Armije i Ministarstva odbrane BiH, u koje su i demografski eksperti tužilaštva imali uvid.

Na sugestiju tužilaca, Radovanovićeva je potvrdila da se koristila spiskom žrtava iz 2009. godine, a da ažurirani spisak, sačinjen 2013. "nije uzela u obzir".

U tom ažuriranom spisku, čulo se u sudnici, ispravljene su greške u vezi sa 80 od ukupno 220 osoba, za koje su postojali podaci da su smrtno stradale pre 1995.

Tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (73), optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenicae u danima pošto je enklavu u istočnoj Bosni, 11. jula 1995, zauzela ta vojska.

Radovanovićeva je danas završila svedočenje, koje je trajalo od ponedeljka, a zatim su Mladićevi branioci nastavili da ispituju svog svedoka Simu Tuševljaka, koji je iskaz započeo još u julu.

Tuševljak će na pitanja zastupnika odbrane nastaviti da odgovara u ponedeljak 31. avgusta.

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida - terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: