Dačić: Srbija u Beču pokazala da je lider regiona

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija na Bečkom samitu pokazala liderstvo u regionu.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

19:20

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, Dačić je izrazio očekivanje da će pregovaračka poglavlja za našu zemlju biti otvorena do kraja godine.

"Srbija je pokazala svih ovih meseci, a pokazala je i danas, samim tim što je premijer Vučić bio jedini od svih premijera koji je govorio na konferenciji za novinare u ime celog regiona, pokazala svoje liderstvo u našem regionu u mnogim oblastima - ekonomskim reformama, promeni spoljnopolitičke pozicije zemlje, idejama u pravcu međusobnog pomirenja, gledanju u budućnost i traženju zajedničkih interesa", rekao je Dačić.

On je u izjavi za RTS kazao da je bečka konferencija ispunila svoju ulogu i da je pokazala da su vrata EU otvorena za zemlje Zapadnog Balkana.

Ipak, kako je primetio, nedovoljna je brzina kojom se zemlje Zapadnog Balkana kreću ka EU, ali kako navodi, Srbija je ispunila sve, zbog čega očekuje da bi pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena već do kraja godine, a ne kao što je najavljeno - naredne godine.

"Srbija je odavno zaslužila otvaranje poglavalja", naglasio je šef srpske diplomatije.

Kao najveći problem EU Dačić je naveo migrante, primetivši da evropski zvaničnici govore šta treba između sebe da urade, ali da niko ne govori šta sa zemljama u tranzitu, koje zovu "zapadnobalkanskom rutom".

Tako se, naveo je, nama u poglavlju 23 i 24 između ostalog traži akcioni plan za rešavanje migrantske krize, što je okarakterisao kao dvostruke standarde EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: