Pre pucnja pisao: Bure sam baruta,pitanje trenutka

Vester Li Flanagan koji je pucao u dvoje novinara i sebe, nazvao se burem baruta zbog besa koji je u njemu izazivala rasna diskriminacija na poslu i u celoj SAD

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2015.

23:30

Default images
Screenshot

Flanagan (41) je za vreme direktnog TV uključenja usmrtio novinarku Alison Parker (24) i kamermana Adama Varda (27), ranivši pritom ženu koju su intervjuisali.

Rojters ističe da su i novinarka i kamerman bili belci, kao i njihova ranjena sagovornica. Flanagan koji je nakon dramatične policijske potere pucao u sebe, preminuo je u bolnici. Bio je Afroamerikanac.

Na Tviter nalogu je, tokom potere, pisao da ima zamerke na račun televizije WDBJ u kojoj su ubijeni radili, čiji je zaposlen i on nekada bio.

Flanagan je ABC Njuzu poslao faks na 23 strane u kom objašnjava da je bio meta šikaniranja, diskriminacije i zlostavljanja na televiziji za koju su radile njegove žrtve, i to zato, jer je, kako je naveo, crnac i homoseksualac.

Kao okidač za krvavi pohod naveo je masakr u crkvi u Čarlstonu, koji je iz rasističkih pobuda pre nekoliko meseci počinio mladi belac nad crncima.

"Pucnjava u crkvi je bila prekretnica ... ali moja ljutnja stalno raste. Ja sam ljudsko bure baruta već neko vreme. Pitanje je trenutka kada će se desiti BUM”, objavio je ABC njuz delove Flanaganovog faksa.

Podsećamo, naoružani napadač ubio je novinarku i snimatelja dok su se direktno uključivali u program televizijskih vesti iz tržnog centra u Virdžiniji.

Odmah nakon toga počela je dramatična policijska potera za automobilom u kojem je bio napač. Stanica WDBJ je ubrzo objavila da su ubijeni novinarka Alison Parker i snimatelj Adam Vord. Sagovornica Viki Gardner pogođena je u leđa i nakon operacije njeno stanje je stabilno.

Guverner Virdžinije je za WTOP odmah rekao da se veruje da je napadač "nezadovoljni radnik" i da napad nije bio "teroristički čin".

Razna imena potencijalnih napadača kružila su po društvenim mrežama, a američki novinari na Tviteru i svojim portalima apelovali su da se ne prenagljuje sa optuživanjem ljudi pre nego što identitet napadača sa sigurnošću ne bude utvrđen.

Napadač je identifikovan kao Vester Flanagan, bivši zaposleni u istoj medijskoj kući kao i ubijeni.

Flanagan je sve vreme potere tvitovao, a objavio je i dva uznemirujuća snimka. Na prvom se vidi kako novinarki i snimatelju za vreme direktnog uključenja u program prilazi sa leđa, a na drugom kako puca u njih.

Njegov profil na Tviteru i Fejsbuku je ubrzo ukinut, ali je tih nekoliko minuta bilo dovoljno da se snimci rašire po društvenim mrežama.

Kada ga je policija tokom dramatične potere sustigla Flanagan je pucao u sebe.

Šerif Overton iz okruga Frenklin je na konferenciji za medije istakao da je policajac pokušao da Flanagana zaustavi, što je on odbio, nakon čega je pucao u sebe.

Osim toga, šerif nije želeo da komentariše motive napada.

„Gospodin je bio poremećen na nekin način“, rekao je šerif Overton, navodeći da policija i dalje prikuplja detalje napada kako bi imali tačan redosled događaja.

Bela kuća je nakon napada Kongresu uputila hitan zahtev da donese zakone o kontroli oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: