Šta je potpisano u Briselu?

Dogovor iz Brisela i potpisivanje četiri sporazuma trebalo bi da budu dobar korak napred u odnosima srpske i kosovske strane.

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2015.

16:33

Default images

Za kosovske Srbe potpisani sporazumi su bitni jer će, kako očekuju, pomoći u rešavanju njihovih problema. Kosovski premijer najavljuje da će Skupštinu Kosova uskoro informisati o postignutom dogovoru.

Pobeda od 5:0, tako je sportskim rečnikom šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić opisao potpisivanje sporazuma sa kosovskim Albancima.

Za zamenika kosovskog premijera Branimira Stojanovića četiri sporazuma predstavljaju dobar temelj za dalje odnose Srba i Albanaca.

"Mislim da ZSO donosi dosta toga dobrog za ljude koji ovde žive i poređenje sa Republikom Srpskom sa bilo čim drugim mislim da ne stoji. Ako pogledate sporazum, ako pogledate nadležnosti to je nešto što će dati mogućnost ovim ljudima ovde da se bolje organizuju da bolje žive, a ne vidim zašto bi to bila pretnja za bilo koga jer će komišije živeti bolje, a samim tim i oni", kaže Stojanović.

Opozicioni pokret Samoopredeljenja optužio je Mustafu i Tačija da su potpisima u Briselu dozvoli stvaranje države u državi o počinili nacionalnu izdaju. Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi briselski dogovor vidi kao veliki rezultat za obe strane.

"Da, srpski narod na Kosovu će sigurno imati vajde od svega toga u smislu razvoja onoga što nisu mogli da urade putem Beograda koji ih je finansirao na kakav takav način. I dobro je da će Beograd imati pravo da finansira", kaže Šeholi.

Da li će dve strane poštovati primenjeno bitno je skoro kao i potpisivanje samih sporazuma.

"Đavo sedi uvek u primeni. Mi smo već svedoci da u toj primeni nismo imali baš dobre rezultate i mislim da tu EU i Brisel i Vašington moraju da daju maksimalno angažovanje kako bi primena bila jer ovako ostavljamo samo Prištini i Beogradu da o tome se staraju. Ja mislim da ćemo opet imati pronblema", kaže Šeholi.

Stojanović kaže da veruje da će sporazum biti primenjen.

"Ja očekujem da se taj sporazum sporvede kao i svi ostali bez obzira da li neko misli da treba ili ne treba. Ovo je međunarodno priznata obaveza i ona će neosporno morati da se sprovede", kaže Stojanović.

Bivši šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je da je dogovor Beograda i Prištine pozitivan, navodeći da sporazumi ipak imaju manjkavosti.

U ovom trenutku nisu se, kaže, mogli postići bolji sporazumi, jer predstavljaju osnov za rešavanje problema u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: