"NATO da brani granice EU, izbeglice u logore"

Vicepremijer Češke Andrej Babiš zatražio je da EU zatvori šengenski prostor za izbeglice i da za odbranu granica angažuje NATO snage.

Izvor: Beta

Utorak, 25.08.2015.

19:23

Default images
foto: Beta/AP

Takođe, dodao je da Evropska unija treba na Bliskom istoku i u Africi da napravi velike izbegličke logore u kojima bi pravila selekciju.

"Spoljnu granicu šengenskog prostora treba hitno zatvoriti kako bi se ta teritorija većine članica Evropske unije branila od priliva izbeglica, a u odbranu bi trebalo uključiti i NATO", izjavio je danas u Pragu vicepremijer i lider ANO, drugog najvećeg partnera u vladi premijera Bohuslava Sobotke.

"Kada pogledate mapu, šengenski prostor ima poseban oblik. Tu je usamljena Grčka, a sledeća granica je Mađarska. Pitanje je da li bi makedonskoj ili bugarskoj armiji bila potrebna pomoć NATO. Ako zemlje na periferiji šengenskog prostora nisu u stanju da ga odbrane, trebalo bi odbranu dogovoriti na višem nivou", rekao je češkim medijima Babiš.

Vicepremijer je ponovio svoju ideju da EU na severu Afrike i na Bliskom istoku izgradi ogromne izbegličke logore, u kojima bi vršila selekciju i odvojila one kojima je zaista pomoć potrebna, pre svega majke sa decom, od ekonomskih imigranata.

"Evropa mora da kaže u zemljama iz kojih dolaze izbeglice, da ne može da primi 10 miliona izbeglica iz celog sveta. Mora da kaže: Ne možete da dolazite da budete nezaposleni i da odmah primate socijalnu pomoć", rekao je Babiš.

Da bi EU trebalo da uz pomoć armije brani granice od izbeglica, najbolje uz angažovanje zajedničke vojske EU, izjavio je danas i predsednik Češke Miloš Zeman.

Češka se, kao i Poljska, Slovačka i baltičke republike našla ponovo na udaru kritike Brisela i evropskih zvaničnika kao sebičan saveznik, pošto kategorično odbijaju predlog kvota za prihvatanje izbeglica, a ponudile su da prihvate manje izbeglica nego što se od njih očekivalo.

Posebnu kritiku zaslužila je Slovačka čiji zvaničnici su izjavili da će primiti samo 200 hrišćana zato što u Slovačkoj nema džamija pa muslimani ne bi mogli da se integrišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: