Tači: Srbija na neki način priznala Kosovo

Potpredsednik Vlade Kosova Hašim Tači rekao je u Briselu da je Srbija potpisivanjem sporazuma na neki način priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2015.

21:02

Default images
foto: Beta/AP

On je potvrdio da su sporazumi potpisani, ali da je dogovor bio težak, “zato što se srpska strana protivila celog dana“.

“Srbija je potpisala pod pritiskom međunarodne zajednice. Kosovska strana je stajala čvrsto iza svojih zahteva i postigla je dogovor u skladu sa kosovskim zakonima. Ostaje na nama da radimo kako bismo izneli sve buduće procese“, rekao je Tači.

Šef kosovske diplomatije je potvrdio da se kosovska strana “odrekla Parka mira“.

“Sve dok na mostu postoje definisani periodi za pomeranje barikada i drugi načini da se dozvoli slobodno kretanje ljudi mi odustajemo od ideje ujedinjenja Mitrovice. Ova godina je evropska godina za Kosovo. Srbija je prethodno odbijala da potpiše dokumenta na kojima je pisalo Republika Kosovo. Ovo sada je priznavanje nezavisnosti na neki način“, zaključio je Tači.

Delegacije Beograda i Prištine su uz posredovanje Evropske unije potpisale sporazume o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i Parku mira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: