"Područje Srebrenice - 15 opština, neke u Srbiji"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, odbrana je pred sudije izvela veštaka za demografiju Svetlanu Radovanović.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2015.

00:23

Default images
foto: Tanjug

Ona je osporavala metode i nalaze eksperata tužilaštva, naročito o nestalima iz Srebrenice.

Radovanovićeva je naglasila da demografi optužbe u svojim radovima precizirali "šta podrazumevaju pod pojmom Srebrenice", tvrdeći da su u jednom trenutku kao područje Srebrenice obuhvatili "čak 15 opština među kojima i neke u zapadnoj Srbiji".

Kao primer je navela da je veštak optužbe Helge Brumborg u jednom izveštaju naveo da su neke osobe iz Srebrenice nestale u opštinama Loznica, Valjevo, Priboj, ali i na Tari.

Ocenjujući da je reč o "statistički minormim brojevima", Radovanovićeva je zaključila da za njihovo navođenje nije bilo drugog razloga, "osim težnje da se što više uveča broj - žrtva po žrtva”.

Verodostojnost studija demografa Tužilaštva, Radovanovićeva je osporavala i tvrdnjom da za čak 29 odsto osoba sa spiskova nestalih nedostaje datum rođenja, a za 20 odsto podaci o mestu nestanka.

"Ne verujem veštacima optužbe... Nisam sklona da verujem da su uparili podatke o 87 odsto o više od 6.000 žrtava", kazala je svedokinja.

Rad demografa sa suprotne strane, Radovanovićeva je nazvala "neprofesionalnim" i "intelektualno nepoštenim".

Prema nalazima eksperata optužbe, koji su danas pominjani u sudnici, posle pada Srebrenice nestale su ukupno 7.692 osobe.

Iskaz u odbranu generala Mladića, Radovanovićeva će nastaviti sutra.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu i istočnoj Bosni.

Optužnica Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: