Đurić: Srbija u Briselu pobedila sa 5:0

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je posle potpisivanja sporazuma u Briselu da je Srbija pobedila sa 5:0.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2015.

20:21

Default images

Delegacije Beograda i Prištine su uz posredovanje Evropske unije potpisale sporazume o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i Parku mira.

“Sportskim rečnikom, Srbija je pobedila sa 5:0. Zajednica srpskih opština će imati svog predsednika, svoju skupštinu, direktne institucionalne veze sa Srbijom i ozbiljna izvršna ovlašćenja u mnogim oblastima. Imamo četiri meseca za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, glavni dogovor smo postigli i ja čestitam građanima Kosova i Metohije“, rekao je Đurić.

On kaže da je sporazum o energetici takođe veoma povoljan za srpsku stranu.

“Što se tiče energetike, to je bio majstorski, filigranski rad na sporazumu. Ni na jedan način nije prejudicirano pitanje imovine, isključili smo se iz toga, dobili smo kompaniju za snabdevanje i distribuciju kojom će upravljati Srbi. Biće u vlasništvu EPS i ZSO će imati značajnu ulogu“, dodao je Đurić.

A što se tiče telekomunikacija, Đurić navodi da će nijedna druga država, u prvom redu Austrija, neće podnosti zahtev da Kosovo dobije svoj pozivni broj.

“Promeniće se nabolje, Telekom Srbija će moći nesmetano da radi na teritoriji Kosova i Metohije. Svi korisnici usluga će moći da nastave da koriste bez plaćanje, bez međunarodnog pozivnog broja kao što je htela prištinska strana. KiM će imati pozivni broj, ali kao geografska oblast Srbije“, ističe Đurić.

Na pitanje da li ovo znači da će 12. oktobra Srbija dobiti zeleno svetlo za otvaranje poglavlja Đurić je rekao da je to, pored četiri sporazuma, peti gol koji je Srbija postigla u Briselu.

Takođe, naveo je da će sporazumom o Parku mira severni deo Kosovske Mitrovice dobiti svoju Knez Mihailovu ulicu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su sporazumi postignuti u Briselu dobri po srpski narod na Kosovu.

Međutim, potpredsednik Vlade Kosova Hašim Tači rekao je da je Srbija potpisivanjem sporazuma na neki način priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: