Đevđelija: Za migrante šest flaša vode 10 €

Lokalni trgovci pokušavaju migrantima po veoma visokim cenama prodati osnovne namirnice. Za šest flaša vode treba dati deset, a za paketić čokolade pet evra.

Izvor: B92

Subota, 22.08.2015.

00:14

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, kutija cigareta je takođe pet evra, a kilogram banana deset dolara, navodi portal "Plusinfo".

Osim toga, grčko-makedonska granica je ponovo zatvorena i tako će ostati do jutra, javljaju makedonski mediji.

Agencija MIA je izvestila da se pet vozova za izbeglicama uputilo od Đevđelije ka Srbiji. Na železničkoj stanici bilo je večeras oko 200 izbeglica, ali su neki odlučili da na put pođu jutarnjim vozom.

Pozivajući se na svedoke sa lica mesta, MIA navodi da je policija tokom dana u nekoliko navrata propuštala 200 do 300 izbeglica koji su se sa grčko-makedonske granice uputili ka Đevđeliji, a otuda ka prelazu Tabanovce na srpskoj granici.

Policija i vojska večeras su obišli graničnu liniju kod Đevđelije, na kojoj su izbeglice pretežno iz Sirije i uz pomoć predstavnika UNHCR-a i previodilaca objasnili da će tek ujutro biti ponovo otvorena granica, te da izbeglice noćas moraju da prespavaju tu gde su se našle, navodi MIA. Oni su postavili i dopunsku zaštitnu ogradu.

Makedonsko Ministarstvo unutrašniih poslova je ranije tokom dana saopštilo da je "ograničenom broju ilegalnih imigranata u ranjivim kategorijama dozvoljeno da uđu u Makedoniju i njima će biti pružena pomoć u skladu sa našim mogućnostima".

UNHCR je kontaktirao makedonske zvaničnike, zahtevao da se prema izbeglicama ne primenjuje nasilje i obećao pomoć.

Podsećamo, Makedonska policija upotrebila je šok bombe i suzavac kako bi rasterala hiljade izbeglica s Bliskog istoka koji pokušavaju da iz Grčke pređu u Makedoniju.

U sukobu s policijom lakše je povređeno osam izbeglica, jedno dete povređeno je šrapnelom od šok bombe i jedan policajac uboden nožem.

Makedonske vlasti su kasnije, u dogovoru sa UNCHR, dozvolile izbeglima s Bliskog istoka da sa železničke stanice u Đevđeliji pređu u Srbiju i za njih je obezbeđen vanredni voz.

Osim toga, najavljeno je da ubuduće ulazak u Makedoniju biti dozvoljen samo ograničenom broju izbeglica iz "ranjivih kategorija", a razvučena je ograda od bodljikave žice sa obe strane železničke pruge kod graničnog prelaza Đevđelija-Idomeni.

Portparol makedonskog MUP Ivo Kotevski je tada odbacio navode medija da su pripadnici snaga bezbednosti na granici s Grčkom brutalni.

"Nisu brutalni, naprotiv, oni postupaju u skladu sa ovlašćenjima. Imaju obavezu da štite granicu i sebe, te da ne nastupaju ofanzivno", rekao je Kotevski.

Nakon svih sukoba, Rojters je oko 17 časova javio da je stotinama izbeglica i migranata dozvoljeno da uđu u Makedoniju iz Grčke.

"Policija se razmakla i mi smo ušli, niko nas nije zaustavljao", rekao je jedan muškarac, ne navodeći svoje ime.

Osim toga, novinar B92 sa lica mesta je kasnije javio da je napetost između oko 2.500 migranata i policije u Đevđeliji nakon sukoba i dalje bila velika, kao i da preti mogući novi koflikt.

Novinske agencije su oko 22 časa javile da su bezbednosne snage Makedonije na granici sa Grčkom dozvolile grupi od oko 200 izbeglica sa Bliskog istoka da pređu u Makedoniju i nastave put ka EU. Kako se navodi, među njima je uglavnom bilo žena, dece i iznemoglih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: