Šta je Cipras želeo da dobije podnošenjem ostavke?

Lider Sirize Aleksis Cipras nadao se da će mu odluka o raspuštanju vlade doneti smanjivanje tenzija u partiji, ali izgleda da situacija ne ide u tom smeru.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 21.08.2015.

12:42

Default images
foto: Beta/AP

Analitičari ocenjuju da je on želeo da formira jedinstveniju Vladu sa jasnom podrškom birača, naročito posle održavanja referenduma o rešavanju ekonomske krize.

Prema određenim predviđanjima, Siriza, iako pobedi na narednim izborima, neće osvojiti dovoljno mesta da bi samostalno formirala vladu, razlog je jasan, grčka politička scena je podeljenija nego ikad, naročito posle odvajanja “levog krila“ Sirize.

Stratfor navodi da će odvojena frakcija odneti deo glasova, iako je Cipras i dalje najpopularniji političar u Grčkoj.

“Cipras nije imao mnogo izbora s obzirom na unutrašnje konflikte u Sirizi, a uprkos sporazumima sa kreditorima koji su postignuti poslednjih meseci, politička situacija je u Atini postala neodrživa. Siriza nikada nije rešila svoje konflikte. Pregovori sa kreditorima i prihvatanje mera štednje u zamenu za pomoć su samo pojačali neslaganja u partiji“, piše Stratfor.

Pred Ciprasom su dve mogućnosti, što brži izbori ili da sačeka oktobar, odnosno reviziju grčkog programa kreditora.

“Cipras se odlučio za prvu, računajući da je opozicija slaba i podeljena, kao i da pobunjena frakcija Sirize neće moći da se organizuje i stvori svoj program. Opozicija će pokušati da formira jedinstveni blok, ali ni tokom referenduma za ostanak u evrozoni nije uspela da formira savez“, piše Stratfor.

U međuvremenu, grčki predsednik Prokopis Pavlopulos poverio je, kako procedura nalaze, mandat za formiranje nove vlade lideri konzervativne glavne opozicione Nove demokratije Vangelisu Meimarakisu.

Prema Ustavu Grčke, ako vlada podnese ostavku manje od godinu dana od izbora, predsednik mora da preda eksploratorni mandat liderima opozicije da pokušaju da formiraju vladu, počev od najveće partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: