MKD: Bodljikava žica na granici i šok bombe

Makedonska policija upotrebila je šok bombe i suzavac kako bi rasterala hiljade izbeglica s Bliskog istoka koji pokušavaju da iz Grčke pređu u Makedoniju.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 21.08.2015.

10:25

Default images
Foto: Tanjug/AP

U sukobu s policijom lakše je povređeno osam izbeglica, jedno dete povređeno je šrapnelom od šok bombe i jedan policajac uboden nožem.

Policija je potpuno zatvorila granicu prema Grčkoj uz koju su raspoređene jake policijske snage i oklopna vozila. Postavljeno je 300 metara bodljikave žice s obe strane pruge Skoplje-Solun na graničnom prelazu.

Najmanje 3.000 izbeglica s Bliskog istoka, koji su proveli noć na otvorenom, pokušali su u nekoliko navrata da pređu granicu koju je makedonska policija u petak zatvorila, a najmanje četiri osobe su povređene u gužvi koja je tada nastala.

Lokalni mediji su javili da je noćas, oko jedan sat posle ponoći, grupa od oko 300 izbeglica uspela da se probije i pređe na makedonsku teritoriju i sada traje akcija njihovog prikupljanja kako bi bili vraćeni u Grčku.
Foto: Beta/AP
Deo izbeglih se žali na policijsku brutalnost makedonskih bezbednosnih snaga. Oni kažu da je jednu ženu udario policajac i da se ona sada nalazi u bolnici, ali to za sada nije potvrđeno.

Na Železničkoj stanici u Đevđeliji se nalazi stotinak izbeglica iz grupe koja je uspela da uđe u Makedoniju.

Svedoci kažu da je policajac ranjen kada je tim makedonske specijalne policije prišao da izbeglima kontroliše dokumenta.

Jedan migrant je naglo potegao nož i ubo policajca u stomak, javlja makedonski portal Fokus. Policajac je, kažu svedoci, pao i trzao se na asfaltu u grčevima dok nisu stigla ambulantna kola.

Ne zna se da li je policajac preživeo, a očekuje se saopštenje makedonskog MUP-a o ovom događaju.
foto: Tanjug/AP
Sa grčke strane u prekidu je i železnička linija Solun–Skoplje zbog izbeglica sa Bliskog istoka, koji u znak protesta što im makedonske vlasti ne dozvoljavaju da uđu u zemlju leže na šinama, a grčka železnica od Đevđelije preuzima putnike koji putuju u Solun i Atinu i autobusima ih prevozi do prvog naseljenog mesta u Grčkoj.

Dok traje krizna situacija, najavljeno je da neće saobraćati vozovi koji od Đevđelije prevoze izbeglice do graničnog prelaza sa Srbijom - Tabanovce kod Preševa.
Foto: Tanjug/AP
Prema nezvaničnim informacijama, iz Grčke je još nekoliko hiljada izbeglica, u najvećem broju iz Sirije, upućeno prema granici s Makedonijom, koju oni žele da pređu, kao i u Srbiju, u nameri da u nekoj od razvijenijih zemalja Evropske unije zatraže azil.
Foto: Tanjug/AP
Makedonska vlada proglasila je juče vanrednu situaciju na južnoj i severnoj granici zemlje, sa Grčkom i Srbijom, a očekuje se da se uskoro makedonskim specijalnim policijskim jedinicama na granici sa Grčkom pridruže i vojne jedinice, za šta je makedonski predsednik Đorđe Ivanov već dao naređenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: