Savet Evrope osuđuje zabranu ćirilice u Vukovaru

Savet Evrope osuđuje odluku Gradskog veća Vukovara da zabrani korišćenje dvojezičnih tabli na javnim institucijama, trgovima i ulicama ovog grada.

Izvor: Beta

Petak, 21.08.2015.

14:15

Default images
Foto: Beta/AP

"Komitet ministara Saveta Evrope izdao je preporuku 15. aprila 2015. godine hrvatskim vlastima da nastave unapređenje svesti i tolerancije u svim aspektima, uključujući i korišćenje obeležja i tradicionalnih lokalnih naziva sa natpisima na ćirilici, kao i drugih kultura koje predstavljaju sastavni deo kulturne baštine Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Savet Evrope izražava žaljenje zbog uklanjanja obeležja na manjinskim jezicima, vandalskih postupaka ili formalnih odluka gradskih vlasti koje imaju za cilj ograničavanje prisustva manjinskih jezika u javnosti.

SE poziva sve državne organe u zemljama potpisnicama Evropske povelje o manjinskim jezicima, među kojima je i Hrvatska, da nastave da poštuju njene odredbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: